Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

Doplatky na lieky vzrástli za štyri roky asi o 23 mil. eur

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Jupiterimages)

BRATISLAVA - Doplatky ľudí za lieky na recept vzrástli v predchádzajúcich štyroch rokoch asi o 23 miliónov eur na viac ako 150 miliónov eur v minulom roku. Vyplýva to z analýzy mimovládneho inštitútu HPI, ktorý založili niekdajší spolupracovníci bývalého ministra zdravotníctva Rudolfa Zajaca.

Rast súkromných výdavkov ľudí v zdravotníctve kritizovala v predchádzajúcich dňoch opozičná SDKÚ-DS. Jej predstavitelia tvrdili, že rástli priame platby obyvateľov, medzi ktoré sa okrem doplatkov na lieky započítavajú napríklad aj výdavky na voľnopredajné liečivá.

Minister zdravotníctva Richard Raši (nominant Smeru-SD) sa bránil tvrdením, že tempo rastu výdavkov v zdravotníctve sa v tomto volebnom období v porovnaní s predchádzajúcim spomalilo. Do celkových nákladov navyše podľa neho boli započítané aj výdavky za výrobky, akými sú zubné pasty či plienky.

Na vyjadrenia Rašiho dnes reagoval inštitút HPI analýzou výdavkov ľudí na predpisované lieky. Kým v roku 2006, keď nastupovala terajšia vláda Roberta Fica (Smer-SD), doplácali ľudia spolu asi 132 miliónov eur, vlani to už bolo 155 miliónov eur. Z analýzy však taktiež vyplýva, že ešte razantnejšie než v celom predchádzajúcom štvorročnom období vzrástli výdavky na doplatky medzi rokmi 2005 a 2006, keď bol ešte pri moci predchádzajúci kabinet Mikuláša Dzurindu (SDKÚ-DS). Počas jediného roka sa zvýšili asi o 30 miliónov eur.

V minulých rokoch narastali aj náklady, ktoré na lieky poskytovali zdravotné poisťovne. V roku 2006 to bolo 873 miliónov eur, vlani už 985 miliónov eur. Celkovo vlani zdravotné poisťovne hospodárili asi s 3,43 miliardami eur.

Ešte vo väčšej miere než doplatky na lieky rástli podľa HPI výdavky ľudí na zdravotnícke pomôcky a dietetické potraviny. Celkové náklady na ne sú však výrazne nižšie ako na lieky.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu