Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

VW odštartoval v Bratislave výrobu modelu Touareg Hybrid

VW Touareg Hybrid Zobraziť galériu (3)
VW Touareg Hybrid (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Bratislavský závod nemeckej automobilky Volkswagen (VW) odštartoval sériovú výrobu športovo-úžitkových vozidiel (SUV) Touareg s hybridným pohonom.

Podiel áut vybavených súčasne spaľovacím motorom a elektromotorom na celkovej produkcii modelu Touareg dosiahne približne päť percent, povedal dnes novinárom pri príležitosti prezentácie nového vozidla predseda predstavenstva spoločnosti VW Slovakia Andreas Tostmann.

Koncern VW produkuje Touareg exkluzívne v Bratislave, nový Hybrid je vôbec prvým sériovým hybridným vozidlom automobilky. Hybridná verzia SUV sa začne premiérovo predávať na nemeckom trhu koncom tohto mesiaca. VW exportuje terénny Touareg okrem Európy aj do Spojených štátov, Japonska, Číny a Ruska.

"Nový Touareg Hybrid dáva signál novej generácii úžitkových vozidiel," poznamenal počas slávnostného predstavenia auta Tostmann. Počas šiestich mesiacov VW zaškolil na novú technológiu viac ako tisícku pracovníkov. Koncom minulého roka VW Slovakia zamestnával celkovo 6500 ľudí.

V slovenskom závode VW sa montujú aj ďalšie luxusné SUV - Audi Q7 a Porsche Cayenne. Na linkách fabriky dobieha produkcia Škody Octavia, ktorá by mala byť ukončená v máji. Prevádzka sa chystá na výrobu menších áut New Small Family, ktoré sa začnú vyrábať na budúci rok pod tromi značkami Škoda, VW a Seat.

VW v minulom roku vyprodukoval v Devínskej Novej Vsi približne 106.000 vozidiel, v roku 2008 opustilo linky fabriky 188.000 áut. Závod vlani výrazne znížil čistý zisk na 57 miliónov eur z predvlaňajších 282 miliónov eur. Obrat jedeného z ťahúňov slovenského priemyslu klesol o vyše dve pätiny na 2,94 miliardy eur. Výsledky firmy výrazne poznačil pokles dopytu pre svetovú hospodársku krízu.

Okrem VW na Slovensku vyrábajú automobily aj francúzsky PSA Peugeot Citroën a kórejská automobilka KIA Motors.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu