Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Slovenská KIA už vyrobila 490 tisíc áut

Závod KIA
Závod KIA

ŽILINA - Automobilka KIA Motors od spustenia sériovej výroby na Slovensku pred tromi rokmi vyrobila v závode neďaleko Žiliny približne 490.000 vozidiel. Novinárom to povedal hovorca podniku Dušan Dvořák.

Zástupcovia fabriky však v uplynulých mesiacoch pripustili, že pre znížený dopyt zákazníkov v dôsledku svetovej hospodárskej krízy museli opakovane krátkodobo pozastaviť produkciu. KIA na Považí zamestnáva asi 2800 ľudí.

Dvořák opätovne potvrdil, že závod sa napriek kríze chystá na spustenie výroby tretieho modelu. "Po technologickej stránke je náš závod pripravený na výrobu tretieho modelu. Máme pred sebou záverečnú fázu testovania výroby nového automobilu Hyundai ix35, ktorá prebehne začiatkom januára 2010 a v prípade jej úspechu prejdeme plynulo na sériovú výrobu," poznamenal. Nové auto sa má stať nástupcom športovo-úžitkového vozidla Hyundai Tucson.

Neďaleko Žiliny by automobilka mala na budúci rok spustiť i produkciu novej verzie ďalšieho športovo-úžitkového modelu KIA Sportage. Automobil verejnosti oficiálne predstavia na jar. "V priebehu plánovanej celozávodnej dovolenky počas vianočných sviatkov budeme pripravovať technologické zariadenia na spustenie výroby novej verzie modelu KIA Sportage. Sériová výroba je naplánovaná na koniec mesiaca jún 2010," spresnil hovorca.

Počas tohto roka začala spoločnosť vyrábať tiež novú verziu osobného vozidla KIA cee'd. Auto prešlo technologickými zmenami, pribudli aj nové prvky v interiéri a exteriéri.

KIA Motors Slovakia v minulom roku zvýšila medziročne tržby o 24 percent na asi 2,23 miliardy eur (viac než 67 miliárd korún). V závode pri Žiline vyrobila vlani viac než 200.000 vozidiel, objem produkcie tak medziročne vzrástol o 38 percent. Na prelome rokov však automobilka pre krízu musela produkciu pribrzdiť. Podľa skorších informácií celková tohtoročná produkcia presiahne úroveň 150.000 automobilov. Pôvodné plány automobilky počítali s postupným navyšovaním produkcie v slovenskom závode na 300.000 vozidiel ročne. Pri Žiline by v budúcnosti mali pracovať tri tisícky ľudí.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu