Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Pravidlá investovania DSS sa čiastočne uvoľnia

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Dôchodkové správcovské spoločnosti (DSS) budú môcť voľnejšie investovať peniaze sporiteľov. Rozhodol o tom dnes parlament, ktorý zmenu zákona posúdil v zrýchlenom konaní.

Súkromní správcovia penzií tak dostanú možnosť investovať do cenných papierov členských štátov Európskej únie, ktoré ešte nezaviedli euro, viac financií ako doposiaľ. Úpravu legislatívy žiadala Európska komisia, podľa ktorej doterajšie pravidlá porušovali jednu zo základných slobôd EÚ - voľný pohyb kapitálu.

Pokiaľ by Slovensko výčitkám nevyhovelo, hrozilo mu údajne konanie na Európskom súdnom dvore v Luxemburgu. V súčasnosti môže Národná banka Slovenska dôchodkovému fondu povoliť, aby investoval až polovicu hodnoty svojich aktív do cenných papierov a ďalších produktov peňažného trhu, ktoré vydal, alebo sa za ne zaručil niektorý z členských štátov eurozóny.

Po novom bude povolenie platiť aj na tie členské štáty únie, ktoré ešte neprevzali spoločnú menu euro. Bez povolenia NBS budú môcť dôchodkové fondy investovať v jednom štáte naďalej len 20 percent peňazí klientov.

Novelu zákona ešte musí podpísať prezident, správcovia dôchodkov sa ním budú riadiť odo dňa zverejnenia v Zbierke zákonov. Na súkromné účty v DSS si odkladá časť povinných odvodov na starobný dôchodok asi 1,5 milióna Slovákov.

Zvyšok plynie na účty verejnoprávnej Sociálnej poisťovne, ktorá okrem iného vypláca penzie a ďalšie sociálne dávky. Dôchodkovú reformu presadila bývalá vláda Mikuláša Dzurindu, súčasný kabinet nastavenie systému kritizoval a presadil v ňom viaceré zmeny.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu