Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Fico útočí na DSS, chce im prikázať investovať

Robert Fico
Robert Fico (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Úspory v DSS majú rásť podobne ako dôchodky od štátu. Spoločnosti budú musieť zhodnocovať peniaze klientov tempom, ktoré bude porovnateľné s rastom penzií z prvého piliera. Návrh na zmenu pravidiel podnikania v najbližších týždňoch vypracuje ministerstvo financií.

Asociácia Dôchodkových správcovských spoločností Ficovo vyhlásenie nekomentovala. Podľa premiéra DSS-ky klamú a myslia len na seba. Podľa SDKÚ chce Fico regulovať akciové trhy sveta. Je totiž nemožné, aby DSS-ky obchodovali s akciami a kopírovali vývoj domácej ekonomiky. Premiér sa údajne snaží odpútať pozornosť od súčasných ekonomických problémov.

"Na jednej strane vláda nemá pomaly na dôchodky, na druhej strane druhý pilier chce približovať k pilieru prvému," povedal poslanec najsilnejšej opozičnej strany Ivan Štefanec. Fico ohlásil sprísnenie parametrov po kritike zo strany zástupcov DSS a analytikov. Podľa nich za nízke zhodnocovanie úspor v druhom pilieri môžu podmienky nastavené vládou.

Musia z vlastných zdrojov vykryť prípadné straty z investovania peňazí klientov. Výnosnosť obchodov sa posudzuje každý polrok. Na to správcovia penzií reagovali stiahnutím investícií v akciách, ktoré so sebou nesú vyššie riziko. Presmerovali ich do bezpečnejších, ale menej výnosných aktív.

Podľa ekonómov je investovanie na akciových trhoch dlhodobou záležitosťou, ktoré v dlhšom období prináša výnosy napriek prípadným krátkodobým stratám.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu