Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Majitelia hotelov a reštaurácií chcú zníženie DPH

BRATISLAVA - Zväz hotelov a reštaurácií (ZHR) žiada od vlády zníženie dane z pridanej hodnoty (DPH) na reštauračné a ubytovacie služby, ako aj pokles odvodov a zmenu Zákonníka práce.

Od zmien si zväz sľubuje zmiernenie dopadov svetovej hospodárskej krízy v ubytovacích a reštauračných zariadeniach. Novinárom to dnes povedali zástupcovia zväzu, podľa ktorých reštaurácie a hotely zaznamenali za prvý štvrťrok tohto roka medziročne prepad tržieb o pätinu.

Majitelia hotelov a reštaurácií žiadajú od vlády zníženie 19-percentnej DPH na desať percent. "Sľubujeme si od toho, že udržíme zamestnanosť v našich zariadeniach," poznamenal šéf ZHR Jozef Bendžala. Tvrdil, že v okolitých štátoch je DPH nižšia. Zväz sa plánuje do dvoch týždňov obrátiť na premiéra Roberta Fica otvoreným listom, v ktorom predloží svoje požiadavky.

Zníženie dane výrazne neovplyvní podľa Bendžalu hospodárenie štátu, keďže sa udrží zamestnanosť, potlačí sa šedá ekonomika a zvýši sa daňový základ. Do kategórie zníženej desaťpercentnej sadzby DPH súčasný kabinet už skôr preradil napríklad lieky, niektoré zdravotnícke pomôcky a knihy. Na ostatné tovary sa vzťahuje 19-percentá daň. Ministerstvo financií zníženie DPH na ďalšie tovary a služby opäť odmietlo. "Ministerstvo o znížení DPH na potraviny ani reštauračné služby neuvažuje, keďže by to neviedlo k zníženiu cien; respektíve len krátkodobo a v konečnom dôsledku len k výpadkom príjmov štátneho rozpočtu," reagoval hovorca ministerstva financií Miroslav Šmál.

V hoteloch a reštauráciách pracuje v súčasnosti viac ako 60.000 zamestnancov. Za prvý štvrťrok niektoré hotely podľa Bendžalu prepustili zhruba pätinu pracovníkov, ohrozené sú podľa zväzu ďalšie tisícky pracovných miest. Nedostatok klientov pociťujú vraj hotely po celom Slovensku. "Za prvý kvartál 2009 (...) zaznamenávame výpadky v tržbách od 20 do 30 percent," tvrdil Bendžala.

ZHR chce vládu požiadať aj o zníženie odvodového zaťaženia zhruba o päť percent na 30 percent. Pomôcť hotelierom by mohla údajne aj zmena Zákonníka práce. "Navrhujeme zvýšiť počet hodín v rámci dohody o pracovnej činnosti z desať až na 40," uzavrel Bendžala. V súčasnosti môžu zamestnávatelia uzatvoriť dohodu o pracovnej činnosti s pracovníkmi najviac na 10 hodín týždenne.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu