Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Krajské mestá opatreniami údajne ušetrili milióny eur

Prešovská radnica
Prešovská radnica

BRATISLAVA - Opatreniami proti finančnej a hospodárskej kríze ušetrili krajské mestá minulý rok milióny eur. Povedali to zástupcovia radníc.

Niektoré samosprávy zastavili investície, iné prepúšťali aj zamestnancov. Šetreniu sa zrejme nevyhnú ani tento rok; napriek tomu chystajú rôzne aktivity, na ktoré získali napríklad financie z európskych grantov.

Zhruba 7,5 milióna eur sa vlani podarilo ušetriť hlavnému mestu Bratislava, tvrdil námestník primátora Milan Cílek. Výdavky znížilo napríklad všetkým mestským organizáciám. Problematické však podľa neho bolo zabezpečovanie bežných výdavkov. Zhruba 10,5 milióna eur investuje tento rok mesto na obnovu vozového parku Dopravného podniku Bratislava.

Asi 4,5 milióna eur ušetrilo druhé najväčšie mesto Košice, ktoré malo zhruba o viac ako polovicu menší rozpočet ako Bratislava (277,64 milióna eur). Magistrát počíta tento rok s príjmami a výdavkami 102 miliónov eur. Šetril prepúšťaním zamestnancov, nevyplácal ani trináste platy, povedal Jaroslav Vrábeľ z magistrátu.

Škrtom sa nevyhli ani ďalšie krajské mestá. Viac ako 5,5 milióna eur ušetrila Banská Bystrica. Výpadok príjmov bol však viac ako 5,5 milióna eur, upozornila hovorkyňa mesta Monika Pastuchová. Škrtala aj prešovská, trnavská a trenčianska radnica, tento rok chystajú napríklad rekonštrukcie škôl a iných objektov. Naopak, investície vlani nestopla Nitra, presunula ich totiž do tohto roka.

Zaujímavá situácia nastala vlani v Žiline, ktorej v minulosti dlhé roky šéfoval predseda SNS Ján Slota. Mesto ako jedno z mála samospráv rozpočet minulý rok zvyšovalo, zdôvodnilo to dobrým hospodárením.

Mestá a obce prišli vlani o časť príjmov z podielových daní po tom, čo sa zvýšila nezdaniteľná suma pri dani z príjmov fyzických osôb. Toto opatrenie presadila vláda v rámci boja proti dopadom krízy. Výnosy z daní pritom tvoria výraznú väčšinu príjmov obcí.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu