Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

NBS zlepšila prognózy, čaká pokles HDP o 4,8 %

ilustračné foto
ilustračné foto

BRATISLAVA - Slovenská ekonomika tento rok klesne medziročne o 4,8 percenta. Novú prognózu vývoja hospodárstva dnes zverejnila Národná banka Slovenska (NBS), ktorá doteraz počítala s prepadom hrubého domáceho produktu o 5,6 percenta. Vývoj ekonomiky negatívne zasiahla svetová hospodárska kríza, ktorá znížila zákazky mnohých podnikov a o prácu preto prišli tisícky Slovákov.

Centrálna banka v poslednom štvrťroku tohto roka predpokladá ďalšie oživovanie ekonomiky. HDP podľa nej pozitívne ovplyvnia projekty verejno-súkromného partnerstva či investície v automobilovom priemysle. Ekonomika sa v treťom kvartáli medziročne prepadla o 4,8 percenta, v prvých dvoch štvrťrokoch bol výkon hospodárstva slabší.

Ministerstvo financií počíta v aktuálnej prognóze s poklesom HDP v tomto roku o 5,7 percenta. Na budúci rok úrad ministra Jána Počiatka (nominant Smeru-SD) očakáva už mierny rast hospodárstva. Do čiernych čísel sa slovenská ekonomika v roku 2010 prehupne aj podľa odhadu Európskej komisie, Medzinárodného menového fondu či OECD.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu