Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Novým guvernérom NBS bude Jozef Makúch

Sídlo NBS v Bratislave
Sídlo NBS v Bratislave (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Novým guvernérom Národnej banky Slovenska (NBS) bude doterajší člen jej bankovej rady Jozef Makúch. Parlament dnes schválil návrh, ktorý v stredu nečakane prijala vláda. Do funkcie by mal Makúcha vymenovať prezident Ivan Gašparovič. Doterajší šéf banky Ivan Šramko už o post údajne nemal záujem.

Makúch sa dostal do Bankovej rady NBS už v roku 1993, o rok neskôr sa stal riaditeľom výskumného úseku banky. V rokoch 2000 až 2005 pôsobil v čelných funkciách Úradu pre finančný trh, ktorého právomoci neskôr prešli na NBS.

Doterajšiemu guvernérovi koncom roka vyprší funkčné obdobie. Napriek tomu sa očakávalo, že bude na poste pokračovať, pretože parlament nedávno rozhodol, že by mohol vo funkcii pôsobiť aj ďalších päť rokov.

Opozícia v dnešnej rozprave vyčítala vláde, že Makúchovo zvolenie presadila neprimerane rýchlo a bez širšej diskusie. Poslanec KDH Július Brocka vyhlásil, že možnosť osobného stretnutia s Makúchom mali mať aspoň poslanecké kluby.

Väčšina právomocí NBS sa po tom, ako Slovensko v januári vstúpilo do eurozóny, presunula v oblasti menovej politiky do rúk Európskej centrálnej banky. NBS tak prestala určovať úrokové sadzby v krajine, po prijatí eura neovplyvňuje ani výmenný kurz voči iným menám. Okrem vydávania eurových bankoviek a mincí by sa mala v budúcnosti posilniť jej funkcia dohľadu nad finančným trhom.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu