Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

NBS: Rast ekonomiky je veľmi neistý

ilustračné foto
ilustračné foto

BRATISLAVA - Výhľad rastu slovenského hospodárstva v najbližších rokoch je veľmi neistý. Ekonomika zrejme bude napredovať podstatne pomalším tempom, než v období expanzie pred vypuknutím svetovej hospodárskej krízy. Vyplýva to zo správy o finančnej stabilite za prvý polrok 2009, ktorú zverejnila centrálna banka na svojej internetovej stránke. Hrubý domáci produkt Slovenska tento rok v porovnaní s vlaňajškom klesne, v roku 2010 ekonómovia počítajú s obnovením jeho rastu.

Podľa NBS na budúci rok hrozí, že po odznení vládnych stimulov sa začne najmä v najväčších svetových ekonomikách opäť sprísňovať menová politika. To môže viesť k ochabnutiu súkromného globálneho dopytu. "Nedávne oživenie slovenskej ekonomiky je teda dosť krehké a vzhľadom na jej vysokú citlivosť na externý vývoj je výhľad na jej rast v najbližších rokoch veľmi neistý," napísala v správe centrálna banka.

Z prognóz centrálnej banky, ministerstva financií a ďalších analytikov vyplýva, že slovenský HDP sa tento rok prepadne medziročne o viac ako päť percent. Na budúci rok ekonómovia počítajú s miernym rastom hospodárstva. Podľa prognóz Európskej komisie by slovenská ekonomika mala vykázať najrýchlejší rast spomedzi krajín Európskej únie.

Výkonnosť slovenského hospodárstva výrazne závisí od zahraničného dopytu, rozhodujúcu časť vlastnej produkcie krajina vyváža. Hospodárska kríza v uplynulých mesiacoch okresala objednávky podnikov, ktorým tak klesli výkony aj tržby. Mnohé firmy ohlásili prepúšťanie pracovníkov a nezamestnanosť vzrástla na niekoľkoročné maximá.

Bez ohľadu na vývoj zahraničných ekonomík podľa NBS môže posilniť slovenské hospodárstvo a jeho stabilitu zvýšenie podielu služieb na domácej produkcii. Znížila by sa tak citlivosť ekonomiky na vývoj dopytu zo zahraničia. Medzi kľúčové odvetvia hospodárstva, ktoré sú výrazne orientované na export, patria automobilový a elektrotechnický priemysel.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu