Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

NBS stiahla z obehu drvivú väčšinu korún

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Takmer rok po zavedení eura na Slovensku zostali v obehu koruny v hodnote viac ako päť miliárd korún (190,3 milióna eur). Národnej banke Slovenska (NBS), ktorá začala so sťahovaním starej meny už minulý rok, sa tak ku koncu novembra vrátilo 96,8 percenta z hodnoty peňazí, ktoré boli k dispozícii koncom roka 2007.

Dnes o tom informovala hovorkyňa centrálnej banky Jana Kováčová. "Od začiatku roku 2009 do 30. novembra 2009 sa z obehu vrátilo 111,2 miliónov kusov bankoviek a viac ako 232,2 miliónov kusov obehových mincí," uviedla Kováčová. Najviac sa vrátilo bankoviek s nominálnou hodnotou tisíc a dvadsať korún.

Slováci tiež odovzdali najviac päťdesiathaliernikov a dvojkorunových mincí. Stiahnuté peniaze NBS priebežne likviduje. Do konca jedenásteho mesiaca bolo zničených 292 miliónov kusov bankoviek a 358 miliónov mincí v starej mene. V obehu zostalo ešte viac ako 21 miliónov kusov bankoviek (najviac s nominálnou hodnotou 20 a 100 korún) a 396,7 milióna kusov mincí (najviac 50-halierových a jednokorunových mincí).

Slovenské mince si môžu ľudia vymeniť už len v NBS a v jej pracoviskách. Na výmenu papierových bankoviek môžu využiť už len do konca roka finančné domy. Centrálna banka však bude papierové peniaze meniť bez časového obmedzenia. Slováci vymenili koruny za eurá bez väčších problémov od januára.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu