Sobota11. máj 2024, meniny má Blažena, zajtra Pankrác

Seagle Air príde o licenciu na leteckú dopravu

Lietadlo spoločnosti Seagle Air
Lietadlo spoločnosti Seagle Air (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Letecká spoločnosť Seagle Air, a.s. so sídlom v Trenčíne, ktorá pre finančné problémy v októbri zastavila charterové lety, príde o licenciu na vykonávanie vzdušnej dopravy.

Kontrola Leteckého úradu SR preukázala, že dopravca nemôže ďalej vlastniť osvedčenie prevádzkovateľa lietadiel.

"V súčasnosti už nie je spoločnosť technicky spôsobilá na vykonávanie leteckej dopravy. Začíname správne konanie o odobratí licencie na vykonávanie leteckej dopravy," potvrdil v utorok hovorca ministra dopravy Stanislav Jurikovič. Konanie o odobratí licencie môže podľa neho trvať približne desať dní.

Ministerstvo dopravy nevidí dôvod na začatie konania o odobratí licencie u iných leteckých spoločností na Slovensku. "Kontroly sa vykonávajú v zmysle platnej legislatívy pravidelne, ale aj náhodne. Finančnú situáciu predkladajú spoločnosti ročnou finančnou uzávierkou," uviedol ďalej Jurikovič. Zatiaľ sa nevedel vyjadriť na otázku, či o udelenie licencie požiadala česká letecká spoločnosť Travel Service, ktorá plánuje v budúcom roku začať prevádzkovať charterové lety z Bratislavy, Košíc aj Popradu. Travel Service by mal na Slovensku nahradiť práve Seagle Air a tiež spoločnosť Air Slovakia, spol. s r.o. Bratislava, ktorá sa v minulosti takisto špecializovala na charterovú dopravu.

Ministerstvo dopravy odobralo 2. septembra tohto roku s okamžitou platnosťou dočasnú licenciu skrachovanej nízkonákladovej leteckej spoločnosti SkyEurope Airlines. Stalo sa tak potom, čo SkyEurope potvrdila oznámenie o bankrote.

Príčinou zrušenia charterových letov spoločnosťou Seagle Air v druhej polovici októbra bolo nenaplnenie kontraktu s talianskym partnerom SkyOne Italy Airlines, Ltd. na prenájom troch lietadiel aj s posádkou na zimné obdobie, kedy sú chartre na Slovensku málo využívané. Kontrakt medzi Seagle Air a SkyOne Italy Airlines podpísali firmy na päťročné obdobie v hodnote 72 mil. eur s opciou predĺženia na ďalších päť rokov. "Letový poriadok bol na tri lietadlá, kde každé lietadlo nalieta minimálne 200 hodín, čo je na zimné obdobie veľmi dobré využitie," uviedol 23. októbra generálny riaditeľ Seagle Air Peter Hanák. Kontrakt zabezpečoval aj ďalší rozvoj pre letné obdobie.

Ministerstvo dopravy vtedy informovalo, že vykoná finančný a bezpečnostný audit v spoločnosti Seagle Air, vzhľadom na jej avizovanú nepriaznivú finančnú situáciu. "Ak sa preukáže, že táto finančná situácia je nepriaznivá, tak môže byť odobratá trvalá licencia," povedal Jurikovič. Ako ďalej pokračoval, následne môže byť udelená dočasná licencia na to, "aby prebehol proces, ktorý by zlepšil túto finančnú situáciu. V prípade, že bude naozaj zlá, tak môže byť aj odobratá licencia".

Spoločnosť Seagle Air, a.s. je zapísaná v Obchodnom registri SR od 5. septembra 2001, eviduje základné imanie 3,319 mil. eur, z toho splatených je 2,689 mil. eur. Seagle Air bol od tohto roka najväčším charterovým dopravcom na Slovensku a tretím najväčším osobným leteckým dopravcom na bratislavskom letisku, na ktorom za desať mesiacov tohto roku prepravil 235,6 tis. cestujúcich. V tomto roku spoločnosť plánovala prepraviť celkom 400 tis. cestujúcich. V ostatnom roku poskytovala služby pre viac ako 15 cestovných kancelárií a množstvo brokerov, vlani s dvomi lietadlami Boeing 737-300 prepravila 145 tis. pasažierov. V tomto roku zaradila na svoje lety ďalšie dve lietadlá Boeing 737-200. Spoločnosť podľa vlastnej webovej stránky prevádzkovala lety z Bratislavy, Košíc, Prahy, Brna, Ostravy, Pardubíc, Budapešti a Verony.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu