Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Postavených bytov je napriek nárastu stále menej ako v roku 1989

ilustračné foto
ilustračné foto

BRATISLAVA - Bytová výstavba sa na Slovensku po roku 1989 postupne utlmovala až na minimum v roku 1995, keď dosiahla menej ako pätinu výkonu "revolučného roku".

V uplynulom desaťročí sa však najmä vďaka väčšej prístupnosti úverov na bývanie opätovne naštartovala. Napriek tomu počet postavených bytov tvoril v minulom roku len niečo viac ako polovicu počtu bytov dokončených v roku 1989.

Kým v roku 1989 sa postavilo na Slovensku viac ako 33.400 bytov, v roku 1995 to bolo len niečo viac ako 6000 bytov. Oproti výkonu prelomového roku o viac ako 80 percent klesol počet dokončených garzóniek, jednoizbových, dvojizbových a trojizbových bytov, o niečo miernejší bol prepad výstavby väčších bytov.

Situácia sa začala zlepšovať po spustení hypotekárneho financovania kúpy bytov. Prvá banka začala poskytovať hypotekárne úvery v roku 1998, o sedem rokov neskôr ich ponúkalo už desať peňažných ústavov. Tie odsúhlasili Slovákom hypotéky vo výške takmer 67 miliárd korún (asi 2,2 miliardy eur). V uplynulom roku objem hypoték vzrástol o viac ako dvojnásobok na 145,8 miliardy korún (4,8 miliardy eur).

V priebehu rokov sa mierne zmenila ponuka obývaných plôch. Kým pred rozpadom centrálne plánovaného hospodárstva sa ročne postavilo najviac trojizbových bytov, v súčasnosti je najväčší záujem o štvor- a viacizbové byty.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu