Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

Slovensko má prebytok obilia, jeho cena stagnuje

BRATISLAVA - Slovensko má z vlaňajšej úrody prebytok obilia. Údaje o objeme prebytku nie sú známe, ako však pre agentúru SITA uviedol hovorca Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) Stanislav Nemec, podľa odhadov agrárnej samosprávy je to približne 800 tis. až 1 mil. ton.

Ceny obilia pritom klesli medziročne o 12 % až 15 % a oscilujú na úrovni intervenčných cien, teda 101,31 euro za tonu. Očakávania poľnohospodárov, že ceny postupom času mierne vzrastú sa nenaplnili a ceny naďalej stagnujú.

Východiskom by bol podľa S. Nemca intervenčný nákup, ktorý organizuje Pôdohospodárska platobná agentúra (PPA). Tá však na intervenčné nákupy nemá peniaze. Potvrdil to aj Juraj Šesták z oddelenia PPA pre vonkajšie vzťahy. Dodal však, že v súčasnosti prebiehajú rokovania s Ministerstvom financií SR (MF) o pôžičke na tento účel.

"Podľa informácií z MF a ministerstva pôdohospodárstva, ako riadiaceho orgánu PPA, by mali byť prostriedky zabezpečené v dostatočnej výške," uviedol J. Šesták. Rokovania by mali byť uzatvorené na budúci týždeň.

Predpokladaný nákup obilia je približne 400 tis. ton. Pri intervenčnej cene 101,31 eur za tonu je teda na jeho nákup potrebných 1,6 mld. Sk. Pri súčasnej silnejúcej korune voči euru sa však intervenčná cena obilia znížila v prepočte na koruny až na úroveň necelých 3 860 Sk za tonu. PPA eviduje v súčasnosti ponuky na nákup 328 tis. ton. Intervenčné nákupy môže agentúra realizovať podľa nariadenia Rady Európskeho spoločenstva v jednotlivých hospodárskych rokoch, v termíne od 1. novembra do 31. mája.

Ďalšiu možnosť ako obilie predať, ponúkajú poľnohospodárom skladiskové záložné listy. Touto formou sa prefinancovalo 510 tis. ton obilia z minuloročnej úrody v hodnote 1,64 mld. Sk. Z toho už ukladatelia splatili 115 tis. ton obilia za 385 mil. Sk.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu