Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Rok 2005: Zmeny v sociálnom poistení

Od nového roka platí nová sadzba poistného na starobné poistenie. Tú si mohol doteraz znížiť na každé nezaopatrené dieťa iba zamestnanec. Odteraz túto možnosť majú aj ďalší rodičia. Nové sú aj čísla účtov, na ktoré sa platí poistné. Ako to teda vyzerá v praxi?

Sadzbu poistného na starobné poistenie si mohol doteraz znížiť o 0,5 % na každé nezaopatrené dieťa iba zamestnanec. Od 1. januára 2005 sa možnosť zníženia sadzby poistného na starobné poistenie rozširuje aj na ďalších poistencov. "Týka sa to už nielen zamestnancov, ale aj povinne poistených samostatne zárobkovo činných osôb (ďalej SZČO) a dobrovoľne poistených osôb," vysvetľuje Mgr. Adela Štrpková, vedúca oddelenia komunikácie s klientmi Sociálnej poisťovne. "Naďalej však platí, že uplatniť si zníženie sadzby poistného na starobné poistenie môže len jeden z rodičov nezaopatreného dieťaťa."

Poistenie v nezamestnanosti

Od 1. januára do 31. decembra 2004 sa poistenie v nezamestnanosti nevzťahovalo na zamestnancov a dobrovoľne poistené osoby, ktorým Sociálna poisťovňa už vyplácala starobný dôchodok. "Od 1. januára 2005 sa poistenie v nezamestnanosti nevzťahuje na fyzickú osobu, ktorej bol priznaný starobný dôchodok alebo - a to je úplná novinka - aj predčasný starobný dôchodok," hovorí A. Štrpková. V praxi to znamená, že len čo niekomu priznajú starobný dôchodok alebo predčasný starobný dôchodok, tak poistné na nezamestnanosť viac neplatí. A neplatí ho ani jeho zamestnávateľ. SZČO nie sú povinné platiť poistné na nezamestnanosť ani v prípade, že sú povinne nemocensky a dôchodkovo poistené. Toto poistenie, pokiaľ chcú, si môžu platiť iba dobrovoľne.

Platby poistného za január 2005 do Sociálnej poisťovne musia všetci poistenci odvádzať už na nové čísla účtov pobočiek Sociálnej poisťovne v Štátnej pokladnici.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu