Piatok24. máj 2024, meniny má Ela, Vanesa, zajtra Urban

Jukos zrušil niektoré kontrakty na dodávky ropy

MOSKVA - Ruský ropný gigant Jukos v stredu zrušil niektoré kontrakty na dodávky ropy.

Ako spoločnosť ďalej informovala, kontrakty musel Jukos zrušiť kvôli neschopnosti naďalej udržať požadovaný objem dodávok po tom, ako prišiel o hlavnú ťažobnú divíziu Juganskneftegas (Jugansk).

V reakcii na tento krok uzavrela maďarská rafinérska skupina MOL, ktorej členom je aj slovenský Slovnaft, dlhodobý kontrakt na dodávky ropy s ďalšou ruskou ropnou spoločnosťou Lukoil. Lukoil bude podľa tejto zmluvy dodávať Slovensku a Maďarsku 5 mil. ton ropy ročne.

Jukos doteraz vyvážal na Slovensko ropu v objeme 350 tis. ton mesačne, čo predstavuje viac ako polovicu spotreby krajiny. Rovnakým množstvom ropy zásoboval Jukos aj Maďarsko. V stredu však obchodná divízia Jukosu Petroval oznámila, že uplatňuje klauzulu v zmluvách o dodávkach ropy, ktorá umožňuje spoločnosti znížiť dodávky v prípade okolností, ktoré sú mimo jej dosah.

Jukos prišiel o divíziu Jugansk, ktorá zabezpečovala 60 % ťažby spoločnosti, počas nútenej aukcie 19. decembra. V dražbe, ktorú ruská vláda nariadila v snahe získať daňový nedoplatok spoločnosti vo výške 27,5 mld. USD, sa divízie Jugansk zmocnila prostredníctvom nastrčenej spoločnosti Bajkal Finance Group štátna spoločnosť Rosneft za 9,4 mld. USD.

Predstavitelia Jukosu považujú dražbu za nelegálnu a plánujú sa s ruskou vládou súdiť o náhradu všetkých škôd, ktoré spoločnosti v dôsledku dražby vznikli.

Jukos kontroluje 49-percentný podiel v slovenskej spoločnosti Transpetrol, ktorá sa zaoberá prepravou ropy. Slovenská vláda, ktorá má v rukách zvyšných 51 %, už prejavila záujem o spätný odkup podielu Jukosu v Transpetrole. Maďarská spoločnosť MOL vlastní v slovenskej rafinérii Slovnaft 98,4-percentný podiel.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu