Nedeľa9. jún 2024, meniny má Stanislava, zajtra Margaréta, Gréta

Hlavný akcionár Jukosu chce rokovať s Putinom

Ruský prezident Vladimír Putin.
Ruský prezident Vladimír Putin.

MOSKVA - Skupina Menatep, hlavný akcionár ropného gigantu Jukos, v pondelok oznámila, že poslala list ruskému prezidentovi Vladimírovi Putinovi, v ktorom ho vyzýva rokovať o avizovanom predaji hlavnej divízie Jukosu Juganskneftegas (Jugansk).

Menatep, ktorý v Jukose vlastní vyše 60-percentný podiel, sa totiž obáva, že Jugansk bude predaný za cenu, ktorá bude nižšia ako jeho skutočná hodnota. "Poslali sme list adresovaný ruskej vláde a predovšetkým prezidentovi Putinovi, v ktorom navrhujeme rokovanie o predaji divízie Jugansk. Zatiaľ sme však nedostali žiadnu odpoveď," povedal Tim Osborne, výkonný riaditeľ spoločnosti Menatep.

Ruská vláda plánuje dať Jugansk do dražby 19. decembra. Vyvolávacia cena za túto spoločnosť, ktorá s produkciou 1 milión barelov ropy denne zodpovedá za 60 % celkovej produkcie Jukosu, je 8,65 mld. USD. Pritom nezávislá investičná banka Dresdner Kleinwort Wasserstein odporučila predať Jugansk za cenu medzi 14 mld. USD a 17 mld. USD a minimálnu hranicu stanovila na 10,4 mld. USD. Ruská vláda sa rozhodla predajom divízie Jugansk získať prostriedky na pokrytie daňového dlhu Jukosu, ktorý sa podľa posledných odhadov vyšplhal na 18,5 mld. USD. Niektorí analytici však za celou aférou vidia snahu ruskej vlády potrestať bývalého generálneho riaditeľa Jukosu Michaila Chodorkovského za jeho politické aktivity. Chodorkovského v októbri 2003 zatkli a obvinili z daňových únikov a podvodu. O kúpu Jugansku doteraz oficiálne neprejavila záujem žiadna spoločnosť, analytici však tipujú, že divíziu by mohol kúpiť ruský plynárenský monopol Gazprom.

Jukos kontroluje 49-percentný podiel v Slovenskej spoločnosti Transpetrol, ktorá sa zaoberá prepravou ropy. Slovenská vláda, ktorá má v rukách zvyšných 51 %, má záujem o kúpu podielu Jukosu v Transpetrole.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu