Nedeľa16. jún 2024, meniny má Bianka, Blanka, zajtra Adolf

MOL plánuje zvýšiť investície do ťažby vlastnej ropy

BUDAPEŠŤ - Maďarská ropná skupina MOL bude v nasledujúcich rokoch zvyšovať investície do ropných vrtov, a to najmä na území bývalého Sovietskeho zväzu.

Vyplýva to z informácií analytikov, ktorí boli prítomní na neverejnom stretnutí vedenia spoločnosti MOL a investorov. Podľa analytikov investuje MOL do kúpy ropných vrtov približne 500 mil. USD až 1 mld. USD. Do roku 2008 by sa podiel investícií spoločnosti zameraných na zvyšovanie vlastnej ťažby ropy na celkových investíciách skupiny mal zvýšiť zo súčasných 12 % na 50 %.

V súčasnosti tvorí ropa z vlastnej ťažby skupiny MOL len jednu štvrtinu celkového objemu ropy, ktorú spoločnosť spracováva. Pritom v konkurenčnej spoločnosti OMV je tento podiel až 80-percentný. Podľa analytikov plánuje MOL zvýšiť vlastnú ťažbu tak, aby sa podiel ropy z vlastnej produkcie spoločnosti na celkovom objeme spracovanej ropy zvýšil zo súčasných 25 % na 45 %.

Skupina buď investuje do jedného veľkého ropného vrtu, alebo do viacerých menších. Analytici taktiež očakávajú, že MOL využije oslabenie ruského ropného gigantu Jukos a pokúsi sa prevziať kontrolu nad ropnými poľami na Sibíri, ktoré s Jukosom prevádzkuje v spoločnom podniku.

Plány skupiny MOL zahŕňajú aj zvyšovanie podielu v chorvátskej ropnej spoločnosti INA, v ktorej v súčasnosti vlastní 25 %. Chorvátska vláda, ktorá je najväčším akcionárom v spoločnosti INA, však zatiaľ s jej ďalšou privatizáciou nepočíta.

Za tretí štvrťrok 2004 dosiahla skupina MOL rekordný zisk, ktorý medziročne vzrástol o 139 % na 73,59 mld. maďarských forintov (HUF). MOL profituje najmä vysokej marži na ropných produktoch. Jeho hlavným vstupným artiklom je ruská ropa uralského typu, ktorá je lacnejšia ako ropa Brent, ktorú spracováva konkurencia.

MOL teda nakupuje ropu lacnejšie ako konkurenčné spoločnosti, ale svoje produkty predáva za takú istú cenu. Podľa predstaviteľov spoločnosti MOL sa cenový rozdiel medzi uralskou ropou a ropou Brent zníži z priemernej úrovne minulého roku 3,60 USD/barel na 3,30 USD/barel v rokoch 2005 a 2006, pričom v roku 2007 by sa mal tento rozdiel znížiť na 3,0 USD/barel.

Maďarská spoločnosť MOL vlastní na Slovensku majoritný podiel v rafinérskej spoločnosti Slovnaft, ktorý ku koncu septembra predstavoval 98,4 %. základného imania.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu