Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Slováci majú aj v čase krízy záujem o exotické zájazdy

BRATISLAVA - Slováci ani v čase hospodárskej a finančnej krízy, ktorá negatívne zasiahla ekonomiku, nestratili záujem o exotické poznávacie dovolenky.

Najväčší záujem je stále o Kubu, Mexiko, štáty juhovýchodnej Ázie či Južnú Afriku, v ponuke cestovných kancelárií sa však nachádza aj plavba na Antarktídu či výlet do Novej Guiney.

"Pokles objednávok kvôli kríze sme nejako nepocítili a ľudia, ktorí radi cestujú a spoznávajú svet, radi investujú prostriedky do splnenia svojich snov," uviedol obchodný riaditeľ cestovej kancelárie ESO Travel Adrian Siekel. Podobne reagovali aj zástupcovia cestovných kancelárií Satur a Bubo, ktorá zaznamenala oproti minulému roku mierny nárast objednávok.

"Čoraz viac klientov má záujem o čoraz väčší počet krajín. Slováci, ktorí pred niekoľkými rokmi ešte chceli len ležať na pláži, prichádzajú na chuť iným typom dovolenky. Očividným trendom je prechod od klasických pobytových dovoleniek k dovolenkám s rôznym stupňom poznávania krajiny," poznamenal manažér cestovnej kancelárie Bubo Jozef Zelizňák.

Cena exotickej dovolenky spojenej s poznávaním krajiny sa začína zhruba na 1000 eurách (vyše 30.000 korún), napríklad za viac ako dvojtýždenný zájazd do Thajska klienti vrátane letenky zaplatia asi 1600 eur (viac ako 48.000 Sk) a Kuba vyjde na necelých 2000 eur (okolo 60.000 korún). Hlbšie do vrecka však musia siahnuť cestovatelia na Antarktídu, ktorá vyjde na 7000 eur (asi 210.000 korún), a pokiaľ sa chcú dostať až na južný pól, bude ich to stáť zhruba 37.500 eur (vyše 1,1 milióna korún).

"Asi tretina našej ročnej klientely s nami cestuje do jednej z piatich krajín Thajsko, Kuba, Mexiko, Vietnam, Čína," poznamenal Zelizňák. Podľa Evy Rosíkovej zo Saturu je záujem aj o safari vo východnej a južnej Afrike či kombináciu viacerých štátov.

Podľa cestovných kancelárií majú o exotické poznávacie dovolenky záujem skôr ľudia v strednom a vyššom veku, nechýbajú však ani študenti či dôchodcovia starší ako 70 rokov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu