Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Prejav Gašparoviča: Najmä kríza, menšiny obišiel

Ivan Gašparovič s manželkou.
Ivan Gašparovič s manželkou.

BRATISLAVA - Prezident Ivan Gašparovič považuje za najväčšiu výzvu boj s hospodárskou krízou. Povedal to v dnešnom inauguračnom prejave počas slávnostnej schôdze parlamentu, na ktorej skladal prezidentský sľub.

Maďarskú menšinu ani raz nespomenul, hoci jej predstavitelia ho kritizovali za zneužívanie maďarskej karty. Na schôdzi bol predseda SMK Pál Csáky a poslanci jeho strany. Odídenci z SMK, ktorí založili stranu Most, schôdzu odignorovali.

Podľa Gašparoviča Slováci musia zápasiť s krízou, hoci ju nespôsobili. Myslí si, že väčšina občanov sa dvadsať rokov po nežnej revolúcii nachádza "na duchovnej križovatke svojho vývoja" a riešia otázku hodnôt, ktorú nastolila práve globálna ekonomická kríza. Vláde odporučil, aby väčšmi spolupracovala pri hľadaní nástrojov, ako sa vysporiadať s krízou. "Za tohto stavu je dobre, že vedenie štátu začalo spolupracovať, no ukazuje sa, že je potrebné ešte intenzívnejšie spolupracovať s viacerými zložkami spoločnosti, ktoré v období hospodárskeho rozmachu stáli tak čiastočne bokom jeho záujmu - s oficiálnymi štátnymi, ale aj neštátnymi inštitúciami tak, aby bola spoločnosť relatívne pripravená na nové podmienky po skončení krízy," povedal staronový prezident Gašparovič. Podľa neho štátna pomoc by sa mala v čase krízy sústrediť na všetkých podnikateľov, ako aj zamestnancov. Tvrdí, že štát by sa mal zamerať najmä na vedu a výskum, ktoré USA pomohli prekonať krízu z 30. rokov.

Za problém označil aj tvorbu zákonov a fungovanie súdnictva. Podľa neho treba dbať o nezávislosť a nestrannosť súdnictva. "Lebo oneskorená spravodlivosť nie je spravodlivosť, nevymožiteľné právo nie je právo," vyhlásil prezident.

V inauguračnom prejave odznelo viacero tém. Prezident sa venoval zahraničnej politike, rešpektu medzinárodného práva, riešeniu ekológie vidieka, posilňovaniu vlastenectva či rozvoju spoločnosti. "V dnešnom mojom vystúpení iste chápete, že nie je úlohou ani možnosťou obsiahnuť celú problematiku života spoločnosti a preto nevypočítavam ani nekonkretizujem konkrétne úlohy či projekty. Denne sa s nimi zaoberá vláda, ktorú plne podporujem v jej úsilí minimalizovať dôsledky krízy," zdôvodňoval Gašparovič. Občanom poďakoval za znovuzvolenie. "Je to pre mňa záväzok, ale aj signál, že občania nie sú nevšímaví a ľahostajní k veciam vo svojom štáte a k politikom, ktorí ho spravujú," uviedol prezident.

Premiér Robert Fico zaželal prezidentovi, aby v pokoji vykonával ústavné funkcie a naďalej fungovala dobrá komunikácia medzi troma najvyššími ústavnými činiteľmi - prezidentom, predsedom vlády a šéfom parlamentu. "Slovensko potrebuje takúto komunikáciu ako nikdy predtým," povedal Fico.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu