Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

MF: Hospodárstvo klesne o 6,2 %

BRATISLAVA - Slovenská ekonomika v tomto roku podľa ministerstva financií poklesne o 6,2 %. Rezort tak očakáva ešte pesimistickejší vývoj hospodárstva ako Národná banka Slovenska, ktorá predpokladá tohtoročný pokles hrubého domáceho produktu o 4,2 %.

Ministerstvo financií zverejnilo aktuálny odhad vývoja ekonomiky v rámci očakávaných makroekonomických prognóz, na základe ktorých v najbližších dňoch prehodnotí aj očakávané daňové príjmy. Potvrdením očakávanej recesie v tomto roku tak ministerstvo financií výraznejšie zmenilo pod vplyvom prehlbujúcej sa krízy svoje pôvodné prognózy z februára tohto roka, ktoré počítali s celoročným rastom výkonu slovenskej ekonomiky o 2,4 %. Minister financií Ján Počiatek v utorok na tlačovej besede označil pokles HDP o 6,2 % za konzervatívny odhad rezortu.

Zverejnené makroprognózy budú pritom základom pre prognózy daňových príjmov, ktoré ministerstvo skompletizuje budúci týždeň a od ktorých bude závisieť aj revízia tohtoročného rozpočtu a príprava rozpočtu na budúci rok. Pre tento rok je však už podľa ministra na základe zverejnených čísel zrejmé, že Slovensko sa procedúre nadmerného deficitu kvôli prekročeniu 3-percentného maastrichtského kritéria nevyhne. "Je zrejmé, že aj Slovensko spadne do procedúry nadmerného deficitu, budeme patriť medzi tú väčšinu krajín, ktorá tam tento rok skončí," povedal minister. Tento rok však už ani na európskej pôde podľa neho, vzhľadom na rozsah a rýchlosť s akou kríza do Európy prišla, nie je rešpektovanie kritérií jednoznačne vyžadované. "Dôležitejšie je, ako budú vyzerať roky po roku 2009 a na to sa chceme sústrediť," povedal Počiatek s tým, že práve plán konsolidácie na nasledujúce roky bude pri negociáciách s Európskou komisiou dôležitý.

V tohtoročnom rozpočte sa tak zrejme ani po avizovanej septembrovej revízii výraznejších škrtov Slovensko nedočká. Podľa ministra sa totiž zmeny v rozpočte realizujú postupne počas roka a samotná revízia je viac-menej technickým krokom na zladenie zákona o štátnom rozpočte so skutočnosťou. "Rozpočet budeme revidovať skôr technicky. K tým zmenám v rámci rozpočtu na rok 2009 už došlo. Fyzicky programy, ktoré bolo potrebné sponzorovať, sme sponzorovali realokáciou výdavkov z iných rozpočtových kapitol, čiže vnútorné presunu sa už tak či tak udiali a budú pokračovať podľa potrieb, ktoré budeme mať," povedal minister. Revízia rozpočtu je tak podľa neho dôležitá najmä kvôli tomu, lebo je to zákon a je nevyhnutné zmeniť určité parametre tak, aby všetky výdavky, ktoré sa budú počas roka realizovať, boli vynakladané v súlade so zákonom. "Z nášho pohľadu je to skôr technická vec, dôležitejšie je dnes bojovať s krízou ako takou," povedal.

Samotnú makroekonomickú prognózu považuje rezort financií za konzervatívnu. K pesimistickejším číslam podľa ministra pristúpilo predovšetkým kvôli nedostatočne predvídateľnému globálnemu vývoju. Členovia výboru pre makroekonomické prognózy, medzi ktorými sú okrem zástupcov rezortu financií aj predstavitelia bánk, Infostatu, SAV a centrálnej banky, však túto prognózu považujú za viac menej realistickú. Podľa ministra financií Jána Počiatka sú riziká prognózy relatívne vyrovnané tak na strane pomalšieho, ako aj rýchlejšieho prepadu hospodárstva. "Pretrvávajú negatívne riziká vychádzajúce z externého prostredia, na rozdiel od domáceho prostredia, kde skôr vidíme pozitívne riziká. Ja osobne verím, že je o niečo väčšia pravdepodobnosť, že skutočný vývoj aj v roku 2009 a následne v rokoch 2010, 2011 a 2012 bude lepší, ako dnes prognózujeme," povedal. Rezort financií pritom v aktuálnej prognóze na rok 2010 predpovedá oživenie hospodárstva a jeho medziročný rast o 1,1 %, v roku 2011 zrýchlenie rastu na 3,4 % a v roku 2012 na 4,8 %.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu