Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Slováci sa málo sťahujú za prácou, brzdí to ekonomiku

(Zdroj: Jupiterimages)

BRATISLAVA - Slováci sa sťahujú za prácou do iných regiónov oveľa menej než ľudia v susedných štátoch Európskej únie (EÚ), čo brzdí ekonomický rast krajiny.

Vyplýva to z komentáru Inštitútu pre finančnú politiku (IFP) pri ministerstve financií. Rýchlejšiemu napredovaniu hospodárstva a vyššej zamestnanosti bráni aj nerozvinutý trh so súkromným nájomným bývaním.

"O nízkej mobilite pracovnej sily svedčia aj regionálne rozdiely v miere nezamestnanosti," napísal inštitút. Najmenej ľudí bez práce je tradične v Bratislave a okolí. Podľa údajov Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny bola napríklad nezamestnanosť v Banskobystrickom kraji v marci viac ako päťnásobne vyššia v porovnaní s hlavným mestom.

Nájomné bývanie na Slovensku tvorilo podľa posledných dostupných údajov z roku 2004 iba päť percent celkového počtu obývaných nehnuteľností, zatiaľ čo v susednom Česku to bolo 29 percent a v Poľsku 25 percent. Z dostupného nájomného bývania na Slovensku až 80 percent tvorilo sociálne nájomné bývanie. "Sťahovanie sa za prácou je teda komplikované nedostatkom prístupného nájomného bývania," zhodnotil inštitút. Ľudia sú nútení odmietať pracovné príležitosti v iných regiónoch, na ktorých by mohli vytvárať väčšiu ekonomickú hodnotu, a teda aj zarábať viac peňazí, doplnil.

Rozvoj trhu s nájomným bývaním podľa IFP nepriamo trpí aj politikou štátu; väčšina verejných výdavkov na podporu bývania totiž smeruje na subvenciu súkromného bývania. Štátny fond rozvoja bývania však v posledných rokoch viac podporil výstavbu nájomných bytov.

Pomôcť rozvoju nájomného bývania by podľa inštitútu mohlo aj presmerovanie peňazí, ktoré plynú na podporu vlastníckeho bývania, na finančné príspevky na bývanie. Ľudia by si tak mohli vybrať medzi bývaním vo vlastnej alebo prenajatej nehnuteľnosti.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu