Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Pokles ekonomiky sa spomaľuje, uviedol Bernanke

Šéf americkej centrálnej banky Ben Bernanke
Šéf americkej centrálnej banky Ben Bernanke (Zdroj: SITA)

NEW YORK - Šéf americkej centrálnej banky Ben Bernanke v utorok uviedol, že najnovšie údaje o predaji domov a spotrebiteľských výdavkoch naznačujú, že pokles hospodárstva by sa mohol zmierňovať.

"Nedávno sme videli čiastočné známky toho, že prudký pokles ekonomickej aktivity sa možno spomaľuje, naznačujú to napríklad údaje o predaji a výstavbe domov a o spotrebiteľských výdavkoch vrátane výdavkov na nákup nových motorových vozidiel," uviedol Bernanke v prejave, ktorý má večer predniesť na Morehouse College v Atlante, ale ktorého obsah Fed vopred zverejnil na svojej internetovej stránke.

Bernanke v prejave zároveň uvádza, že niektoré opatrenia centrálnej banky a ministerstva financií zamerané proti terajšej finančnej kríze, sa raz budú musieť zrušiť s cieľom predísť hrozbe inflácie. "Máme množstvo účinných nástrojov, ktoré nám v primeranom čase umožnia odčerpať prebytočnú likviditu a začať zvyšovať úrokové sadzby," poznamenal. "Ukončenie alebo obmedzenie niektorých našich špeciálnych úverových programov určite bude musieť byť súčasťou našej stratégie na zrušenie stimulácie, keď sa rozbehne zotavenie," uviedol Bernanke.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu