Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Parlament bol minulý rok drahší o 9 miliónov eur!

(Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Na fungovanie Národnej rady išlo minulý rok 37 871 904 eur. Pôvodne mal byť rozpočet vyšší o viac ako 1,5 mil. eur - 39 399 621 eur. V porovnaní s rokom 2007 sa výdavky zvýšili o takmer 9,2 mil. eur.

Uvádza sa to v "Návrhu záverečného účtu kapitoly 201 – Kancelária Národnej rady Slovenskej republiky za rok 2008," ktorý na stredajšie rokovanie vlády predložil vedúci kancelárie Národnej rady SR.

"V roku 2008 kancelária zabezpečovala najmä úlohy súvisiace s organizovaním podujatí pri príležitosti 160. výročia vzniku prvej Slovenskej národnej rady, zabezpečovaním zasadnutí zákonodarného zboru a tiež úlohy spojené s prevádzkou a ochranou budov, účelových zariadení, správou a evidenciou majetku," píše sa v návrhu o tom, na čo išli peniaze.

Z rozpočtových výdavkov "odčerpali" mzdy, platy, služobné príjmy a ostatné osobné vyrovnania poslancov, europoslancov a funkcionárov parlamentu takmer 7,2 milióna eur. Do zdravotných poisťovní, v ktorých sú členovia zákonodarného zboru, a do Sociálnej poisťovne išlo takmer 1,36 mil. eur. Priemerná mesačná mzda zamestnanca Kancelárie NR bola minulý rok 1 162,72 eura. Poslanci mali priemernú mzdu 2 059 eur a europoslanci zarábali v priemere takmer 4 012,5 eura.

Národná rada pokračovala vlani v projekte "Nový prístup ku vzdelávaniu zamestnancov Kancelárie NR SR s dôrazom na zvyšovanie kvality práce jej zamestnancov a zvyšovanie úrovne manažérskych kompetencií a zručností vedúcich pracovníkov." Projekt bol z polovice financovaný z prostriedkov Európskeho sociálneho fondu, druhú poskytol štátny rozpočet. EÚ poskytla na manažérske vzdelávanie, komunikačné zručnosti a jazykové kurzy zamestnancov slovenského parlamentu takmer 192 tisíc eur.

Takmer tretinu čerpala z rozpočtu NR jej kancelária na rôzne rekonštrukcie objektov a zariadení, ktoré má vo svojej správe. Medzi nimi je napríklad aj rekonštrukcia minigolfu za takmer 17 tisíc eur.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu