Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Všetky školy majú počítač

Vďaka projektu Počítače pre školy sa znížil počet žiakov pripadajúcich na jeden počítač zo 120 na 26, priemer vyspelých krajín EÚ je 15.
Vďaka projektu Počítače pre školy sa znížil počet žiakov pripadajúcich na jeden počítač zo 120 na 26, priemer vyspelých krajín EÚ je 15.

BRATISLAVA - Na Slovensku majú všetky základné a stredné školy už počítačové miestnosti s minimálne piatimi počítačmi. Počet žiakov pripadajúcich na jeden počítač sa vďaka tomu zmenšil z pôvodných 120 na 26.

Stalo sa tak za necelých šesť mesiacov, počas ktorých spoločnosť Deutsche Telekom v spolupráci s ďalšími partnermi i rezortmi školstva a dopravy uskutočnila projekt Počítače pre školy. Vďaka nemu sa Slovensko priblížilo európskemu priemeru, kde pripadá na jeden počítač zhruba 15 žiakov.

Ako na dnešnej tlačovej besede uviedol minister školstva Martin Fronc, vďaka projektu sa začína éra moderného vzdelávania na Slovensku. Zdôraznil, že teraz bude prioritou pre jeho rezort zabezpečiť, aby počítače a počítačové vybavenie boli naozaj využívané. Ministerstvo plánuje zaviesť informatickú výchovu v školách, pričom dôležité nebude vzdelávať len žiakov, ale aj ich učiteľov. Fronc by bol zároveň rád, keby v menších obciach počítačové miestnosti nevyužívali len deti v škole a ich pedagógovia, ale aby boli prístupné pre celú komunitu. Na tom sa zhodol aj s ministrom dopravy Pavlom Prokopovičom, ktorý pripomenul, že jeho rezort pripravuje niekoľko projektov na zvýšenie informatizácie spoločnosti. Zodpovedný za ne bude nový splnomocnenec vlády pre informatizáciu.

Projekt Počítače pre školy odštartoval v decembri minulý rok, keď Deutsche Telekom vyhlásila medzinárodný tender na dodávku počítačového vybavenia. Prvú počítačovú miestnosť zriadili víťazi tendra HT Computers a IBM 15. januára tohto roka. Ďalšie počítače postupne začali inštalovať od 13. apríla, pričom druhá fáza sa začala 23. augusta. Celý projekt ukončili realizátori 22. októbra, pričom denne zabezpečili počítačové miestnosti pre 40 až 48 škôl. Celkovo odovzdali 3 671 počítačových učební, čo predstavuje 22 026 počítačov, ktoré do jednotlivých škôl rozviezlo 200 kamiónov.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu