Sobota25. máj 2024, meniny má Urban, zajtra Dušan

Gašparovič vrátil zákon o bezcenných akciách

Ivan Gašparovič
Ivan Gašparovič

BRATISLAVA - Prezident Ivan Gašparovič vrátil parlamentu novelu zákona o cenných papieroch, ktorá mala ľuďom umožniť, aby sa zbavili bezcenných akcií. Gašparovič napadol, že poslanci prostredníctvom tejto normy upravili aj zákony o odpadoch a o Environmentálnom fonde, ktoré s cennými papiermi nesúvisia.

"Spôsob novelizácie, keď sa jedným zákonom súčasne novelizuje viacero zákonov, ktoré navzájom bezprostredne obsahovo nesúvisia, nie je podľa môjho názoru v súlade s princípom právnej istoty," zdôvodnil prezident svoje rozhodnutie v tlačovom vyhlásení. Navrhol zároveň, aby poslanci čo najskôr novelu o cenných papieroch opätovne podporili, ale bez toho, aby menili zákony súvisiace so životným prostredím.

V minulosti Gašparovič vrátil z rovnakých dôvodov napríklad cestný zákon. V norme o pravidlách cestnej premávky vtedy poslanci rozšírili možnosti stavať diaľnice na súkromných pozemkoch. Zmenami v zákonoch o odpadoch a o Environmentálnom fonde parlament umožnil prevádzkovateľom skládok odkladať na ich rekultiváciu menej peňazí než v minulosti. Opatrenie malo v čase svetovej hospodárskej krízy podnikateľom znížiť prevádzkové náklady.

Úpravou sa podľa skôr zverejnených informácií navyše rozšírili právomoci ministra životného prostredia pri rozdeľovaní verejných peňazí. Novela zákona o cenných papieroch by mala umožniť prevod akcií na Fond národného majetku, čím by sa ľudia vyhli neraz vysokým poplatkom za ich registráciu. Svoju hodnotu stratili napríklad akcie z kupónovej privatizácie z deväťdesiatych rokov minulého storočia.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu