Pondelok17. jún 2024, meniny má Adolf, zajtra Vratislav

Gašparovič podpísal aj novelu zákona o DPH

BRATISLAVA - Prezident Slovenskej republiky Ivan Gašparovič dnes podpísal aj posledný zákon z protikrízového balíka daňových zákonov, teda novelu zákona o dani z pridanej hodnoty. Podľa tejto novely sa s účinnosťou od 1. apríla skracuje lehota na vrátenie nadmerných odpočtov platiteľom DPH zo 60 na 30 dní.

Ďalším zámerom novely je zavedenie niektorých zjednodušení pri uplatňovaní zákona, ako je napríklad zavedenie možnosti skupinovej registrácie platiteľov dane. Toto opatrenie budú môcť využiť daňovníci so sídlom na Slovensku, ktorí sú právne nezávislí, ale sú vzájomne prepojení finančnými, ekonomickými a organizačnými väzbami.

Novela zákona o DPH taktiež upravuje postup daňovníka, ktorý nesplnil povinnosť podať žiadosť o registráciu pre daň alebo túto povinnosť splnil oneskorene. Podľa novely totiž budú mať možnosť aj napriek tomu si uplatniť nárok na odpočet dane na obdobie, v ktorom mali mať postavenie platiteľa dane a vyrovnať prípadné povinnosti týkajúce sa tohto obdobia.

Návrh zákona obsahuje aj zmenu v uplatňovaní odpočtov dane, a to možnosť vykonať odpočítanie dane v ktoromkoľvek zdaňovacom období kalendárneho roka po splnení podmienok na odpočet dane.

Navrhovanou zmenou sa zníži počet podávaných dodatočných daňových priznaní a zníži sa aj počet prípadov ukladania sankcií zo strany správcu dane.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu