Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Novela o štátnom jazyku vyvolá medzinárodný problém, tvrdí Csáky

Pál Csáky
Pál Csáky

BRATISLAVA - Novela zákona o štátnom jazyku, ktorá okrem iného zavádza prísnejší dohľad nad spisovnou slovenčinou vrátane pokút až do päťtisíc eur, môže podľa šéfa opozičnej SMK Pála Csákyho vyvolať medzinárodný problém.

"Keď tvrdíme, že je proti nám (maďarskej menšine - pozn. agentúry SITA), tak je to tak," povedal v dnešnej diskusnej relácii Slovenskej televízie (STV) O 5 minút 12. Podľa neho to verejne priznal aj jej predkladateľ - minister kultúry Marek Maďarič. Za "živú vec" označil zavádzanie pokút, problém tiež vníma v používaní jazyka vo verejnom styku.

Novela znižuje Európsku chartu regionálnych alebo menšinových jazykov, ktorú SR ratifikovala, poznamenal. Podpredseda parlamentu Miroslav Číž (Smer-SD) reagoval, že novela sa menšinových jazykov nedotýka. "Je relevantné, aby štát vyžadoval, čo má verejnú hodnotu," zdôraznil.

Protikrízové opatrenia, o ktorých chcela na mimoriadnej schôdzi rokovať opozícia, nemali podľa Číža žiadny vecný obsah. "Neboli v súlade so zmyslom parlamentného života," uviedol. Opozičné strany vláde odporučili osvojiť si ich sedem noviel zákonov, ktorými chcú riešiť dopady hospodárskej krízy. Číž tvrdí, že ide o politikárčenie, Csáky to odmieta. Koalícia urobila podľa predsedu SMK chybu, keď o návrhoch odmietla rokovať.

Nevylúčil, že opozícia navrhne ďalšiu mimoriadnu schôdzu. "Kríza dopadá na Slovensko. Štátny rozpočet je v ruinách. Slovensku hrozí recesia, opozícia ponúka korektnú spoluprácu," vyhlásil. V súvislosti s tzv. nástenkovým tendrom, v ktorom na ministerstve výstavby uspelo iba jediné konzorcium s účasťou firiem blízkych predsedovi koaličnej SNS Jánovi Slotovi, Číž čaká na výsledky kontrol Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) a Najvyššieho kontrolného úradu SR, ktoré ich ešte neukončili.

"Situácia nie je ideálna," zareagoval na otázku, či táto kauza nepoškodzuje obraz súčasnej vlády. Zaujíma ho, ako na to pozerá najmä SNS. SMK podľa Csákyho podporí iniciatívu KDH, ktoré za pochybný tender navrhlo ministra výstavby Mariana Januška odvolať z funkcie. Jednému odvolávaniu už Janušek čelil v decembri, koalícia ho vtedy podržala.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu