Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Spotrebiteľské združenia kritizovali čiernu listinu

BRATISLAVA - Dve spotrebiteľské združenia dnes kritizovali chyby na takzvanej čiernej listine predajcov, ktorú zostavuje Združenie slovenských spotrebiteľov (ZSS). Na listine predajcov, ktorí údajne neoprávnene zvýšili ceny po januárovom zavedení eura na Slovensku, sa ocitli viacerí podnikatelia nespravodlivo, povedali novinárom Marta Černá z Fóra spotrebiteľov a Jana Miklovičová zo Združenia občianskej sebaobrany.

"My osobne si myslíme, že čierne listiny neboli robené ani len slušne a vonkoncom nie spravodlivo," tvrdila Miklovičová. Fórum spotrebiteľov a Združenie občianskej sebaobrany vyčítali tvorcovi zoznamov s údajnými previnilcami, že sa viacerým nespravodlivo obvineným spoločnostiam neospravedlnilo.

"To sú veľmi nebezpečné veci, niekomu zničiť obchodné meno je jednoduché," vyhlásila Černá. Obe združenia na ochranu spotrebiteľov si podľa Miklovičovej u niektorých podnikateľov overovali ich údajné previnenie. Na verejnom "pranieri" sa neoprávnene ocitla pravdepodobne aj prepravná spoločnosť SAD Poprad, hotel Národný dom v Banskej Bystrici či hotel Tevel v Sládkovičove, tvrdila. Reakciu Združenia slovenských spotrebiteľov zisťujeme.

Miklovičová pripustila, že tvrdenia a vysvetlenia spoločností o neoprávnenom zaradení na zoznam nie sú dôkazným materiálom. Pochybenia zo strany ZSS však podľa nej dokazujú aj viaceré kontroly Slovenskej obchodnej inšpekcie (SOI), ktorá nedostatky pri viacerých spoločnostiach z listiny nepreukázala. SOI nedokázala pochybenia napríklad v Europa Fitness Clube z Banskej Bystrice, BPS Parku z Bratislavy či mobilnom operátorovi Orange Slovensko.

Čierna listina mala byť jedným z nástrojov proti možnému zdražovaniu po zavedení novej meny na Slovensku. Na vypracovávanie čiernej listiny dostalo ZSS dotáciu tri milióny korún (99.581,76 eur) od ministerstva hospodárstva, ktorú ministerstvo tento rok navýšilo o ďalších 80.000 eur (2,41 milióna korún).

Černej a Miklovičovej združenie sa o dotáciu od ministerstva neuchádzalo. Podľa Černej si náklady na celoslovenský monitoring cien vyžadujú viac prostriedkov než bola dotácia. Niektorí podnikatelia proti svojmu zaradeniu na "spotrebiteľský pranier" protestovali a hrozili žalobami.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu