Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Niektorí obchodníci zaokrúhľujú ceny na 5 a 10 centov

BRATISLAVA - Hoci väčšina obchodníkov zaokrúhľuje striktne eurové ceny podľa pravidiel na najbližší cent, niektorí už začali uvádzať ceny zaokrúhlené na päť a desať centov.

Chcú sa tak vyhnúť priveľkému návalu drobných mincí vo svojich pokladniach, povedal analytik pre prieskum trhu Ľubomír Drahovský. Predajcovia podľa neho zákon neporušujú, pokiaľ cenu nezvýšia. Slovákom po januárovom zavedení eura pribudlo v peňaženkách väčšie množstvo mincí.

Pravidlá zaokrúhľovania cien po prepočítaní konverzným kurzom na najbližší eurocent stanovil zákon. Dôvodom boli obavy z neoprávneného zvyšovania cien po prechode krajiny na euro. Na dodržiavanie pravidiel dohliada Slovenská obchodná inšpekcia, Cenová rada či mimovládna organizácia Združenie slovenských spotrebiteľov.

"Fast food a reštaurácie začali so zaokrúhľovaním centov na desiatky centov, aby vznikali čo najmenšie pohyby v jednocentovkách, dvojcentovkách," poznamenal Drahovský. Príklad prevádzok s rýchlym občerstvením budú podľa neho nasledovať v budúcnosti aj ďalší predajcovia.

Niektoré reštaurácie v Bratislave zaokrúhlili cenu denného menu na desiatky centov. "Určite to menej zdržuje," reagoval konateľ jednej z reštaurácií v centre mesta, ktorý nechcel byť menovaný. Obedové menu v jeho podniku stojí 3,5 eura (105,44 korún).

Zaokrúhlenie na päť alebo desaťcenty oceňujú vraj aj kupujúci. "Ak to bude vyvážené, ak to nebude znamenať zvyšovanie cien, tak to prijmú aj kupujúci pozitívne," povedal Drahovský.

Na veľké množstvo mincí sa okrem spotrebiteľov sťažovali najmä obchodníci, ktorí boli nespokojní s údajne vysokými bankovými poplatkami za vklad eurových mincí na účet. Parlament preto schválil zákon podľa ktorého slovenské banky nebudú môcť od začiatku marca do konca augusta vyberať poplatky za manipuláciu s eurovými mincami či bankovkami.

Obchodníci podľa šéfa Zväzu obchodu a cestovného ruchu Pavla Konštiaka ceny tovarov nezaokrúhľujú. Predajcovia by však uvítali, keby sa výsledná cena na účte zaokrúhlila na celých päť centov, uzavrel.

Predseda vlády Robert Fico už pripustil, že časom by sa používanie niektorých mincí mohlo obmedziť. Najmenšie centové mince napríklad nepoužívajú v Holandsku a Fínsku.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu