Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

SNS chce zrušiť platby 1, 2 a 5-centovými mincami

BRATISLAVA - Vládna Slovenská národná strana navrhla zrušiť platby najmenšími eurovými mincami.

Obmedzenie používania jedno, dvoj a päťcentových mincí chce v parlamente zmenou zákona o cenách presadiť poslanec strany Jozef Ďuračka, informovala dnes hovorkyňa SNS Jana Benková. Premiér Robert Fico aj zástupcovia ministerstva financií či centrálnej banky už pred časom pripustili, že by krajina mohla používanie niektorých mincí prehodnotiť.

"Cieľom predloženého návrhu zákona je obnoviť u nás dobre známy spôsob zaokrúhľovania konečnej ceny nákupu tak, aby sa obmedzilo hotovostné používanie mincí s najnižšími nominálnymi hodnotami," uviedol Ďuračka. Zaokrúhľovať by sa podľa neho mala konečná suma nákupu, a to v závislosti od jeho výšky smerom nadol alebo nahor.

Po januárovom zavedení eura používa Slovensko osem druhov mincí podobne ako väčšina ďalších štátov eurozóny. Pre zmenou meny bolo v obehu päť druhov korunových mincí. Najmenšie centové mince sa napríklad nepoužívajú v Holandsku a Fínsku.

O samotnom zrušení eurových mincí Slovensko ani ďalšie krajiny eurozóny nemôžu samostatne rozhodnúť. "Úpravou zákona o cenách však môže stanoviť také pravidlá zaokrúhľovania cien, ktoré budú mať za následok faktické stiahnutie najmenších mincí z obehu," poznamenal Ďuračka. Zaokrúhľovanie by privítali podľa svojich skorších vyjadrení obchodníci.

Premiér Robert Fico aj Národná banka Slovenska (NBS) sa už pred časom zhodli, že používanie jedno a dvojcentových mincí by sa v budúcnosti mohlo obmedziť. "Diskusia sa odložila približne na polovicu roka. K tomuto sa prihlásili aj komerčné banky," povedal hovorca ministerstva financií Miroslav Šmál.

Niektorí podnikatelia však už svoje ceny uvádzajú zaokrúhlené na päť či desať centov. Ide najmä o reštaurácie, ktoré sa tak chcú vyhnúť priveľkému návalu drobných mincí vo svojich pokladniach.

Pred zavedením novej meny sa navyše obchodníci predzásobili veľkým množstvo mincí, ktoré následne vracali do bánk. Finančné domy si však za prácu s hotovosťou účtovali poplatky, čo obchodníci kritizovali. Parlament preto schválil úpravu zákona, podľa ktorého banky nemôžu od marca do konca augusta vyberať poplatky za manipuláciu s eurovými mincami či bankovkami.

Obmedzenie platieb najmenšími mincami by pravdepodobne nemalo negatívne zasiahnuť mieru inflácie v krajine. "Keby sa ceny nezmenili, infláciu by to nemalo ovplyvniť," povedal analytik Tatra banky Juraj Valachy.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu