Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Výrobca jadrového paliva Tvel uvažuje o závode na Slovensku

BRATISLAVA - Ruský výrobca jadrového paliva Tvel zvažuje výstavbu svojho nového závodu na Slovensku alebo Ukrajine. Napísal to dnes týždenník Trend na svojej internetovej stránke.

Štátna firma by vraj chcela mať novú továreň dokončenú v rokoch 2015 až 2017, keď bude vo svete v prevádzke viac ako 90 jadrových reaktorov ruskej výroby.

"V súčasnosti existuje celý rad krajín, ktoré by chceli mať tento závod na svojom území," cituje Trend zo stanoviska ruskej spoločnosti. O zámeroch Tvelu vraj už rokoval jeho viceprezident Vasilij Konstantinov na slovenskom ministerstve hospodárstva, detaily však žiadna zo strán nechcela zverejniť. Výšku investície týždenník neuviedol.

Favoritom na výstavbu novej spoločnosti je údajne Ukrajina, kde je najviac ruských reaktorov. "V súčasnosti spoločnosť vyberá miesto na budúci závod a študuje ponuky," poznamenal hovorca Tvelu Dmitrij Bobkov.

Podľa Trendu ku kritériám pri výbere lokality patrí priaznivo naklonená klíma k jadrovej energetike, ruská technológia v prevádzke či blízkosť tradičných jadrových trhov Ruska. Tvel na Slovensko vraj láka stabilná ekonomika, členstvo v Európskej únii či "konštruktívne kontakty s Ruskom na najvyššej politickej úrovni". Ekonomický týždenník tiež pripomenul, že Rusko má v súčasnosti napäté politické a ekonomické vzťahy s Ukrajinou.

Jadrové palivo od ruského výrobcu odoberá dominantný výrobca elektrickej energie v krajine Slovenské elektrárne.

Slovensko má ložiská uránu na východnom Slovensku, zatiaľ sa z nich neťaží. Dôvodom je najmä odpor ochranárov, verejnosti a samospráv. Zásoby uránu by vraj krajine vydržali desiatky rokov, na jeho spracovanie však nemá závod.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu