Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Enel predáva rozvodnú sieť za 45 mld. korún

LONDÝN - Talianska energetická skupina Enel v piatok pravdepodobne oznámi predaj svojej vysokonapäťovej rozvodnej siete spoločnosti Terna, pričom celková hodnota transakcie by mala dosiahnuť 1,5 mld. eur (približne 45 mld. korún).

Vyplýva to z informácií, ktoré poskytol zdroj blízky rokovaniam. Talianska Terna by mala Enelu zaplatiť 1,2 mld. eur, pričom ten si ponechá ďalšie platby vo výške 300 mil. eur v súvislosti s udržiavaním siete. Obidve spoločnosti už spolu rokujú o predaji dlhší čas, no rozhovory sa na isté obdobie pre nezhody ohľadom ceny predaja pozastavili.

Enel už ponúkal na predaj svoje aktíva, aby znížil naakumulovaný dlh po minuloročnej akvizícii kontrolných podielov v španielskej spoločnosti Endesa a ruskej OGK-5. Koncom septembra predstavoval dlh Enelu 51,4 mld. eur, pričom do konca roka spoločnosť plánuje tento dlh znížiť pod 50 mld. eur.

Taliansky Enel pôsobí na Slovensku od apríla 2006, kedy vstúpil do Slovenských elektrární. Za 66-percentný balík akcií Slovenských elektrární zaplatil 839 mil. eur. Zvyšných 34 % akcií SE zostalo v rukách Fondu národného majetku SR.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu