Pondelok3. jún 2024, meniny má Karolína, Kevin, zajtra Lenka

FNM nemieni vrátiť Enelu za predaj SE ani korunu

Enel
Enel

BRATISLAVA - Fond národného majetku SR (FNM) nemieni vrátiť talianskej spoločnosti Enel za predaj 66-percentného podielu Slovenských elektrární, a.s. (SE) ani korunu. Enel zaplatil za väčšinový balík akcií SE 839 mil. eur, čo v tom čase predstavovalo zhruba 32 mld. Sk. Podľa medializovaných informácií žiadal Enel od fondu vrátiť z kúpnej ceny zhruba 2,5 mld. Sk.

"Nie sme ochotní zaplatiť ani korunu," povedal na stretnutí s novinármi prezident FNM Peter Šimko. "Nepovažujeme za prijateľné, aby sme akúkoľvek korunu vrátili z kúpnej ceny, ktorú zaplatil za majoritný podiel SE taliansky investor Enel," doplnil viceprezident FNM Vladimír Kocourek. Podľa neho fond naopak žiada od talianskeho investora, aby za akcie SE doplatil.

Výšku sumy však Kocourek nechce do ukončenia rokovaní zverejniť. Vyrovnanie, respektíve doplatok kúpnej ceny za 66-percentný podiel SE vyplýva z podpísaných transakčných dokumentov. Rokovania medzi Enelom a FNM malo byť ukončené do konca tohto roka. "Zatiaľ sme sa s talianskym investorom nedohodli, pretože sme nenadobudli rovnaký názor na konečnú kúpnu cenu. Teraz je termín určený na koniec januára. Ale netvrdím, že tento termín bude aj dodržaný," doplnil Kocourek.

Podľa neho však ani jedna zo strán zatiaľ nechce ísť kvôli vyrovnaniu resp. doplateniu kúpnej ceny na arbitrážne konanie. Ako dodal podpredseda výkonného výboru FNM Daniel Lukáč, rokovania sa predlžujú aj kvôli zlej privatizačnej zmluve. "Znenie privatizačnej zmluvy z pohľadu ochrany slovenského štátu bolo katastrofálne. My nemáme jeden dokument o tom, čo sa dialo počas rokovaní, my nemáme jeden záznam z rokovaní, nemáme ani jednu analýzu, proste nie je o tom nič. Proste všetko sa stratilo, všetko zmizlo, od elektronickej cez písomnú dokumentáciu, cez oficiálne dokumenty, neoficiálne dokumenty. Čiže to, že tie rokovania sú také dlhé je možno aj o tom, že z talianskej strany sa dozvieme o nejakých skutočnostiach o ktorých sme ani nevedeli," konštatoval Lukáč.

Podľa neho privatizačná zmluva predaja SE je najhoršia akú bývalá vládna garnitúra vôbec podpísala. Slovenské elektrárne sú najväčším výrobcom elektrickej energie na Slovensku. Majoritným 66-percentným akcionárom je talianska spoločnosť Enel, ktorá vstúpila do SE v apríli 2006. Zvyšný 34-percentný podiel ovláda Fond národného majetku SR, ktorého akcionárske práva vykonáva Ministerstvo hospodárstva SR.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu