Nedeľa12. máj 2024, meniny má Pankrác, zajtra Servác

Vláda bola pripravená vyvlastniť Enel, vyhlásil Fico

Róbert Fico
Róbert Fico

NITRA - Vláda Roberta Fica bola pripravená vyvlastniť väčšinový podiel talianskej spoločnosti Enel v Slovenských elektrárňach, ak by nezačal s dostavbou dvoch blokov jadrovej elektrárne Mochovce. Premiér to dnes vyhlásil na sneme svojej strany Smer-SD. Enelu sa vláda vyhrážala vyvlastnením viackrát.

"Pokiaľ by vlastník nedal zadosť svojim verejným prísľubom, pokiaľ ide o dostavbu dvoch blokov jadrovej elektrárne v Mochovciach, vládna koalícia bola pripravená pristúpiť k vyvlastneniu 66 percent akcií, ktoré má k dispozícii práve talianska spoločnosť Enel," povedal Fico.

Elektrárne oficiálne začali práce na dostavbe tretieho a štvrtého bloku jadrovej elektrárne v Mochovciach začiatkom novembra. Na ich dokončenie spoločnosť plánovala vynaložiť takmer 2,78 miliardy eur (83,75 miliardy korún). Zástupcovia elektrární však varovali, že pre vyššiu investíciu do Mochoviec možno prehodnotia ďalšie projekty na Slovensku.

Fico dnes tvrdil, že majiteľa elektrární k dostavbe Mochoviec "doslova dotlačili". Taliansky investor získal 66-percentný balík akcií v elektrárňach za bývalej vlády Mikuláša Dzurindu. Fico opakovane predaj podielu kritizoval.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu