Utorok18. jún 2024, meniny má Vratislav, zajtra Alfréd

Enel už analyzuje slovenské pripomienky ku kúpnej cene SE

BRATISLAVA - Talianska spoločnosť Enel už analyzuje pripomienky slovenskej strany ohľadom konečnej kúpnej ceny za 66-percentný podiel Slovenských elektrární, a.s. (SE). Uviedol to pred novinármi po rokovaní vlády minister hospodárstva Ľubomír Jahnátek.

"Enel pripomienky analyzuje a predpokladáme, že sa v krátkej dobe budeme musieť stretnúť. Nechceme to však urýchľovať, lebo to sú všetko účtovné operácie a myslím si, že aj talianska spoločnosť potrebuje dostatočný čas na to, aby si jednoducho zrekapitulovala tie naše pripomienky," povedal Jahnátek.

Podľa ministra pripomienky slovenskej strany ku konečnej kúpnej ceny za majoritný balík SE súvisia s vyraďovaním jadrových zariadení a vytvorením opravných položiek. "My deklarujeme, že Enel pri privatizácii o týchto položkách vedel, a preto nesúhlasíme, aby sa znovu objavili tieto požiadavky na zníženie základného imania, čo vlastne znamená doplatenie tej základnej sumy," dodal Jahnátek. Bližšie podrobnosti v tejto veci však nechcel konkretizovať. "Je potrebné si sadnúť s Enelom a vydiskutovať si to," doplnil Jahnátek.

Minister nevie, kedy by sa celá záležitosť mohla uzavrieť. "Nemáme ešte stanovený termín, uvidíme na základe vlastných rokovaní," konštatoval Jahnátek. Talianska spoločnosť Enel sa pre agentúru SITA zatiaľ nevyjadrila. Slovenské elektrárne rokovania bližšie nekomentovali. "My o dorovnaní kúpnej ceny nerokujeme. Rokovať bude Enel. Úlohou manažmentu SE bolo dodať všetku dokumentáciu požadovanú audítorom a túto povinnosť sme si vlani splnili," povedal pre agentúru SITA hovorca SE Juraj Kopřiva.

Podľa medializovaných informácií Enel na základe auditu spoločnosti Deloitte & Touche požaduje od Slovenska vrátenie prostriedkov za kúpu SE vo výške 2,5 mld. Sk. Avšak podľa auditu, ktorý si dal vypracovať Fond národného majetku SR (FNM), by mal doplatiť SR za majoritný podiel SE taliansky investor. FNM nechcel audit bližšie komentovať až do skončenia rokovaní s talianskym partnerom. Predseda Slovenskej národnej strany Ján Slota však v sobotu na tlačovej konferencii uviedol, že Enel by mal Slovensku doplatiť 14 až 17 mld. Sk.

Analýzu mimoriadnej konsolidovanej účtovnej závierky spoločnosti SE dal FNM vypracovať firme Tax-Audit Slovensko, v ktorej je podľa výpisu z Obchodného registra spoločníkom štátom nominovaný člen predstavenstva SE Viliam Kupec. Taliansky Enel vstúpil do Slovenských elektrární ako 66-percentný akcionár koncom apríla 2006. Enel zaplatil za väčšinový balík akcií SE 839 mil. eur, čo v tom čase predstavovalo zhruba 32 mld. Sk. Zvyšných 34 % akcií elektrární zostal v rukách FNM, výkon akcionárskych práv však zabezpečuje rezort hospodárstva.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu