Nedeľa9. jún 2024, meniny má Stanislava, zajtra Margaréta, Gréta

Mikloš: Euro neznehodnotí vklady, vláda chce zabrániť zdražovaniu

Ivan Mikloš
Ivan Mikloš

BRATISLAVA - Zavedenie eura na Slovensku neznehodnotí vklady občanov v bankách. Ubezpečil o tom po rokovaní výboru pre európske záležitosti o stratégii vstupu SR do eurozóny minister financií Ivan Mikloš.

"Neviem, prečo by mali byť znehodnotené," povedal pre agentúru SITA. Dodal, že vláda pripravuje aj ochranu spotrebiteľa pred zdražovaním.

Vláda si podľa Mikloša uvedomuje, že prechod z koruny na euro môžu niektorí obchodníci zneužiť na zvýšenie cien, čo sa potvrdilo aj v iných štátoch.

"Celkom určite zavedieme také opatrenie, že po určitú dobu, napr. dvoch rokov, sa síce bude platiť v eurách, ale bude musieť byť uvádzaná aj cena v korunách."

Nebude to znamenať, že obchodník nemôže dať v eurách vyššiu cenu, ako vychádza pri prepočte, ľudia však budú vedieť, kto predražuje a podľa toho nakupovať.

Výbor pre európske záležitosti dnes vládu pri preberaní eura podporil. Súhlasil, aby SR vymenilo korunu za euro najneskôr v roku 2009.

Mikloš pred poslancami konkretizoval stratégiu vstupu do eurozóny, ktorú vláda prijala zhruba pred rokom.

"Záver tej stratégie je, že pre Slovensko je výhodné vstúpiť do eurozóny a teda prijať euro čo najskôr po splnení maastrichtských kritérií na udržateľnom základe," povedal pre SITA.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu