Sobota8. jún 2024, meniny má Medard, zajtra Stanislava

Euromoney: Mikloš najlepším ministrom financií

Minister chápe túto cenu ako ocenenie vládneho programu, ale aj ocenenie schopností občanov Slovenska trpezlivo znášať reformy a všetko čo s nimi súvisí.
Minister chápe túto cenu ako ocenenie vládneho programu, ale aj ocenenie schopností občanov Slovenska trpezlivo znášať reformy a všetko čo s nimi súvisí.

BRATISLAVA - Cenu magazínu Euromoney za najlepšieho ministra financií sveta v roku 2004 získa v nedeľu slovenský minister financií Ivan Mikloš.

Samotný minister chápe túto cenu ako ocenenie vládneho programu, práce všetkých, ktorí sa podieľajú na presadzovaní reforiem, ale aj ocenenie schopností občanov Slovenska trpezlivo znášať reformy a všetko čo s nimi súvisí. Je to podľa neho aj ocenenie krajiny.

Minister toto ocenenie neočakával. "Nezdalo sa mi pravdepodobné, že by slovenský minister financií mohol v tak krátkom čase dostať dvakrát takého ocenenie. V určitom zmysle je to aj ocenenie reforiem, ktoré sa na Slovensku robia už šesť rokov,“ skonštatoval minister.

Ako uviedol pre agentúru SITA minister Mikloš, za najväčší prínos v uplynulom období považuje presadenie reforiem verejných financií, ako aj iný spôsob prípravy štátneho rozpočtu, ktorý je podľa neho oveľa transparentnejší, prehľadnejší aj z hľadiska vytvárania tlaku na úsporu.

Ďalej je to podľa neho daňová reforma, ktorá už v praxi prináša podľa neho výsledky a fiškálna decentralizácia.

Minulý rok bol podľa Mikloša z hľadiska počtu reforiem "superreformným rokom", kedy sa podarilo presadiť veľké množstvo reforiem a ktoré sú aj z hľadiska medzinárodného porovnania, hĺbky a početnosti zmien unikátne.

"To bolo možno aj príčinou, prečo sa organizátori tejto ceny rozhodli udeliť ju mne,“ dodal Mikloš.

Minister financií považuje v blízkej budúcnosti za kľúčovú reformu vysokého školstva. Z dlhodobejšieho hľadiska je podľa neho dôležité rozvíjanie a podpora poznatkovej ekonomiky.

"Malo by ísť o podporu, ale aj reformy a zmeny v oblasti školstva, vedy a výskumu a informačných technológií vo forme komplexného programu, ktorý by zasahoval mnoho rezortov,“ priblížil Mikloš.

"Už v súčasnosti pracujeme na takom programe, chceli by sme ho predstaviť v novembri tohto roka. Bol by to komplexný program, ktorý by presahoval aj horizont volebného obdobia a zasahoval do mnohých oblastí,“ dodal. Základný rámcový návrh pripravuje rezort financií, spolupracuje však aj s rezortmi školstva, hospodárstva a dopravy.

V najbližšom období bude podľa Mikloša najťažšie, ale aj najdôležitejšie udržať to, čo je už schválené. "Objavujú sa totiž návrhy na revíziu daňovej reformy, čo považujem za škodlivé,“ skonštatoval Mikloš. Ďalšie problémy vidí pri schvaľovaní štátnych rozpočtov.

"Ako ukazuje už schvaľovanie rozpočtu na budúci rok, nebude to ľahké a vo volebnom roku to bude ešte ťažšie,“ dodal. Minister financií stále vidí priestor na dohodu v prípade budúcoročného štátneho rozpočtu. Aj keď koaliční partneri na poslednej koaličnej rade nedosiahli definitívnu dohodu, rokovania sa podľa Mikloša posunuli smerom k dohode.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu