Piatok24. máj 2024, meniny má Ela, Vanesa, zajtra Urban

Ceny ropy na historickom maxime 51,09 USD/barel

CHICAGO - Futures na americkú ľahkú ropu stúpli v utorkovom obchodovaní po prvýkrát v histórii nad hodnotu 51 USD/barel kvôli obavám z veľkosti zásob tejto komodity.

Produkcia ropy v Mexickom zálive sa len pomaly zotavuje z hurikánu Ivan, ktorý sa prehnal zálivom pred tromi týždňami. Ropná produkcia v zálive je stále oslabená približne o 453 tis. barelov denne, resp. o 25,65 %.

Na komoditnom trhu NYMEX v New Yorku sa novembrové dodávky ropy zvýšili o 1,18 USD až na 51,09 USD/barel, čo bola najvyššia uzatváracia hodnota futures na americkú ľahkú ropu za 21 rokov obchodovania na trhu NYMEX. Novembrové kontrakty vykurovacieho oleja tiež dosiahli nový rekord 1,41 USD/galón, neskôr sa však ustálili na úrovni 1,4068 USD/galón.

Cenám zlata pomohlo v utorok k rastu oslabenie amerického dolára a nový nárast cien ropy, ako aj špekulácie, že tieto faktory by mohli naznačovať silnejšiu infláciu.

Na komoditnom trhu COMEX decembrové kontrakty zlata vzrástli o 4,2 USD na 419,8 USD/unca a čiastočne tak vymazali pokles o 5,6 USD z pondelka. Nárast cien ropy pomohol aj cenám cukru, ktoré vzrástli na najvyššiu úroveň za posledné tri roky.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu