Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Ceny ropy v USA prekročili úroveň 46 USD/barel

SINGAPUR - Ceny ropy v USA v pondelok stúpli nad 46 USD/barel po tom, čo ruská ropná spoločnosť Jukos pozastavila dodávky ropy do Číny po železnici.

Na trhu pretrvávali aj obavy z prerušenia dodávok ropy do USA kvôli tropickým búrkam. Októbrové futures ľahkej ropy v New Yorku vzrástli na denné maximum 46,1 USD/barel, čo predstavuje medzidenný nárast o 51 centov. Dodávky ropy Brent zo Severného mora sa zvýšili o 44 centov na 42,89 USD/barel.

Ropné spoločnosti cez víkend pracovali na obnovení produkcie ropy a plynu v Mexickom zálive a rafinérie na americkom pobreží zálivu sa pomaly vracali k prevádzke po tom, čo sa zálivom prehnal hurikán Ivan.

Obchodníci sa však obávajú, že tropická búrka Jeanne by mohla spôsobiť meškanie dodávok ropy do USA, kde sú zásoby ropy už aj tak na šesťmesačnom minime.

Spoločnosť Jukos v nedeľu pozastavila všetky dodávky ropy do China National Petroleum Company (CNPC), čím znížila dodávky ropy do Číny o 100 tis. barelov denne. Zároveň to bol prvý náznak prerušenia dodávok ropy z Jukosu kvôli finančným problémom.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu