Utorok21. máj 2024, meniny má Zina, zajtra Júlia, Juliána, Rita

Kríza sa prejavuje už aj v slovenských poisťovniach

(Zdroj: Jupiterimages)

BRATISLAVA - Finančná kríza sa v prvom polroku prejavila na výnosnosti aktív poisťovní vrátane aktív kryjúcich Unit-linked produkty, teda produkty investičného životného poistenia.

Ako ďalej informovala Národná banka Slovenska vo svojej polročnej analýze slovenského finančného sektora, ziskovosť poisťovní, najmä tých väčších, poklesla v porovnaní s prvým polrokom minulého roka o 27,1 % na sumu 2,436 mld. Sk (80,86 mil. €). Dôvodom bol podľa centrálnej banky pokles zisku z finančných operácií, a to o viac ako 2 mld. Sk (66,39 mil. €).

V medziročnom porovnaní sa polovici poisťovní zhoršil hospodársky výsledok, druhej sa zlepšil. Zhoršenie však nastalo podľa NBS u veľkých poisťovní, polepšili si malé poisťovne. Počet stratových poisťovní vzrástol z troch na sedem.

Hoci väčšine poisťovní vzrástlo poistné, celkové nárasty boli mierne nižšie ako počas prvého polroka 2007. Celkové poistné sektora predstavovalo v prvom polroku zhruba 33 mld. Sk (1,095 mld. €). Podiely životného a neživotného poistenia boli takmer rovnaké. No prvýkrát vo svojej histórii sa stalo, i keď len nepatrne, že objem v životnom poistení bol vyšší než v neživotnom.

Z hľadiska jednotlivých poistných odvetví, trhovej koncentrácie a škodovosti v neživotnom poistení nenastali výrazné zmeny v porovnaní s predchádzajúcim obdobím. Jedinou významnou zmenou bolo podľa NBS spomalenie rastu Unit-linked produktu, pričom tempo rastu poistného sa znížilo medziročne zo 110 % na 20 %. Ako ďalej informovala centrálna banka, všetky poisťovne spĺňali požiadavku na solventnosť a minimálnu výšku garančného fondu.

Výška garančného fondu bola u väčšiny poisťovní na úrovni požadovanej minimálnej výšky, u štyroch poisťovní bola vyššia ako je minimálna výška garančného fondu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu