Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Šance na dosiahnutie dohody v rámci WTO sa zvyšujú

Pascal Lamy
Pascal Lamy

Ženeva - Pravdepodobnosť dosiahnutia dohody v rámci Svetovej obchodnej organizácie (WTO) v tzv. dohskom kole rokovaní narastá. Na margo budúcotýždňového stretnutia ministrov členských krajín WTO to v utorok uviedol generálny riaditeľ organizácie Pascal Lamy.

Na júnovom stretnutí Lamy odhadoval možnosť presadenia dohody na viac ako 50 %. V utorok sa však vyjadril, že po úvodných rokovaniach prebiehajúcich pred stretnutím ministrov by sa mohli tieto vyhliadky zlepšiť.

"Šance na zblíženie narastajú, aj keď by som ich v momentálnom štádiu neodhadoval na viac ako 70 resp. 80 %, čo by už podľa môjho názoru bolo povzbudivým číslom," dodal generálny riaditeľ WTO.

Ministri z približne 30 krajín sa budúci týždeň stretnú v Ženeve s cieľom pokročiť v multilaterálnych rokovaniach, ktoré začali v novembri 2001 v hlavnom katarskom meste Doha.

Krajiny WTO rokujú o liberalizácii svetového obchodu a o pomoci pri zvyšovaní vývozu z rozvojových krajín. Minulý týždeň vyjednávači WTO predstavili upravené návrhy v kľúčových oblastiach obchodu s poľnohospodárskymi a priemyselnými výrobkami.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu