Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

KDH po odporúčaní EK nestrieľa šampanským

Brocka
Brocka

Kresťanskodemokratické hnutie (KDH) po odporúčaní Európskou komisiou (EK) o prijatí Slovenska do eurozóny nestrieľa podľa podpredsedu strany Júliusa Brocku šampanským, ale akceptuje iný názor slovenských politických strán i rozhodnutie EK.

Ako uviedol Brocka na stredajšej tlačovej besede, kresťanskí demokrati žiadajú, aby vláda ešte pred zavedením eura predložila analýzu dopadov tohto kroku na občanov.

Kresťanskodemokratické hnutie tiež požaduje zavedenie účinných opatrení na zvýšenie flexibility na trhu práce.

Takisto žiada vládu, aby rokovala s krajinami, ktoré dodnes uplatňujú voči slovenským občanom bariéry na trhu práce. "Vláda Roberta Fica spí. Vezie sa na vlne eurooptimizmu, aj keď väčšina ľudí sa príchodu eura obáva," uviedol Brocka.

Kresťanskí demokrati za najviac ohrozené skupiny po príchode eura považujú mladé rodiny a rodiny s viacerými deťmi a dôchodcov.

Brocka informoval, že KDH otvorí svoje regionálne kancelárie pre ľudí, ktorí majú so zavedením eura problémy. Brocka upozornil, že vo všetkých krajinách bolo sprievodnou reakciou na zavedenie eura zvyšovanie cien. Slovensko sa však podľa neho vymyká z tohto pravidla a ceny rastú rýchlejšie u nás už dnes.

Predseda kresťanských demokratov Pavol Hrušovský vidí najväčšie riziko pri zavedení eura vo zvyšovaní cien základných druhov potravín. "Tomuto problému sa vláda nevenuje vôbec a ak, tak len hrozbami," vyhlásil Hrušovský.

Kresťanskodemokratické hnutie je podľa Hrušovského presvedčené, že vláda doteraz dostatočne nepripravovala ľudí na prechod na euro. Termín zavedenia euromeny na Slovensku považuje šéf kresťanských demokratov skôr za rozhodnutie politickej prestíže ako z ekonomických dôvodov.

Hrušovský vyzval vládu, aby pred zavedením eura urobila maximum pre občanov. "Doterajšie opatrenia sa nám zdajú skôr smiešne ako vážne. Je absurdné, aby sa Robert Fico vyhrážal obchodníkom trestami, ak zvýšia ceny po 1. januári 2009.

Ceny sa zvyšujú enormne už dnes," zdôraznil predseda KDH, pričom pripomenul, ako Fico ešte pred parlamentnými voľbami sľuboval, že za jeho vlády sa nebudú zvyšovať ani ceny potravín, ani energií.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu