Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

O eure na Slovensku sa rozhodne v stredu

BRATISLAVA - Slovensko sa v stredu dozvie, či sa v krajine bude od januára platiť eurom ako jej oficiálnou menou.

Zodpovedajú to konvergenčné správy Európskej komisie (EK) a Európskej centrálnej banky, kde bude uvedené, či Slovensko plní kritériá Maastrichtu udržateľne, alebo nie.

Podľa viacerých zdrojov však už má Slovensko isté, že hodnotenie bude pozitívne a komisia odporučí schválenie vstupu krajiny do eurozóny. Slovenská republika sa tak s najväčšou pravdepodobnosťou stane 16. členom jedného z najsilnejších ekonomických zoskupení na svete, Európskej menovej únie. Bude to síce znamenať napríklad aj stratu samostatnej menovej politiky a jednorazové náklady pre podnikateľov, avšak odborníci sa zhodujú, že pre krajinu euro prinesie oveľa viac výhod, ako nevýhod. Pomôže najmä podnikom pri exporte či transakčných nákladoch, čo by sa malo odzrkadliť na zrýchlení ekonomického rastu a tiež zvyšovaní životnej úrovne obyvateľstva.

Cesta Slovenska do eurozóny sa začala už 1. mája 2004 vstupom do Európskej únie. Koruna sa v novembri 2005 po utajených rokovaniach slovenských a európskych autorít stala súčasťou európskeho systému výmenných kurzov ERM II, ktorý je často označovaný aj ako "čakáreň na euro".

Po potvrdení plnenia kritérií EK koncom apríla 2008 odpovedala aj na dlho diskutovanú otázku, ako vidí udržateľnosť inflácie na Slovensku. Vo svojej pravidelnej jarnej makroekonomickej prognóze totiž Slovensku predpovedá infláciu v tomto aj v budúcom roku pod hranicou maastrichtského kritéria, čím podľa názorov viacerých odborníkov deklarovala, že cesta Slovenska do Európskej menovej únie je otvorená.

Práve tieto prognózy by mali potvrdiť aj stredajšie konvergenčné správy, ktoré sú v podstate definitívnym rozhodnutím o bytí alebo nebytí krajiny v eurozóne. Formálny proces síce bude naďalej prebiehať cez Európsky parlament až po oficiálne schválenie Radou Európskej únie na samite začiatkom júla tohto roka, všetky tieto inštitúcie by však názor Európskej komisie vyjadrený v konvergenčnej správe mali rešpektovať.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu