Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Európska komisia súhlasí so zavedením eura v SR

BRATISLAVA - Na Slovensku sa bude od budúceho roka platiť v eurách. Európska komisia (EK) totiž vo svojej konvergenčnej správe skonštatovala, že krajina plní maastrichtské kritéria udržateľne a odporučila Slovensko ako 16. člena eurozóny od januára 2009.

Tento verdikt je pritom považovaný za kľúčový, po ktorom by mal už nasledovať len viac-menej formálny proces schvaľovania slovenského vstupu do eurozóny v ďalších európskych inštitúciách.

Od konečného rozhodnutia o prijatí do eurozóny, ktoré by malo byť v súlade s odporúčaním EK, tak krajinu delí ešte niekoľko týždňov, počas ktorých k odporúčaniu komisie zaujme stanovisko Európsky parlament a následne 3. júna Rada ministrov hospodárstva a financií a Európska rada na úrovni premiérov a hláv štátov krajín Európskej únie na summite 19. a 20. júna.

V zmysle rozhodnutia rady premiérov a hláv štátov sa definitívne spečatí členstvo Slovenska v eurozóne 8. júla znovu na úrovni Rady ministrov hospodárstva a financií, kde sa tiež schváli konverzný kurz.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu