Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Slovenská bryndza dostane v Bruseli ochrannú značku

BRATISLAVA - Ak najbližšie dva mesiace žiadna z členských krajín Európskej únie (EÚ) neposkytne Európskej komisii v Bruseli pripomienky alebo neprejaví výhrady voči proklamovanej originalite slovenskej bryndze, tradičný slovenský výrobok získa ochranné zemepisné označenie.

V praxi to bude znamenať, že bryndza bude v krajinách EÚ oficiálne chránená a popri Skalickom trdelníku bude druhým zástupcom slovenského potravinárskeho priemyslu s týmto certifikovaným označením. Podľa Svena Harmana, riaditeľa Bryndziarne a syrárne vo Zvolenskej Slatine, sa tak v najbližšom čase úspešne zavŕši proces uznania originality bryndze, o ktorú sa okrem Slovenska a Poľska v minulosti usilovali aj Rumuni a Ukrajinci. "Poliaci už majú na bryndzu zaregistrované ochranné označenie pôvodu, my sme sa usilovali o ochranné zemepisné označenie " povedal pre Slovenský rozhlas Sven Harman.

"S Poliakmi sme sa už dávnejšie dohodli, že si nebudeme navzájom robiť problémy," pokračoval riaditeľ najstaršej stále fungujúcej bryndziarne v strednej Európe. Šéf výrobne na spracovanie ovčieho a kravského mlieka, ktorá začala fungovať už v roku 1797, vyslovil názor, že po pridelení ochrannej značky sa v praxi v podstate nič nezmení.

"Bryndza neobsahuje konzervačné látky, preto jej trvanlivosť je obmedzená na štrnásť až dvadsaťjeden dní. Z toho dva dni zaberie doprava, ďalšie štyri - päť dní ju distribuujú obchodné reťazce do predajní, preto medzi zahraničnými odberateľmi nie je o ňu veľký záujem. A nepredpokladám, že by sa to zmenilo udelením ochrannej značky, o ktorú sa už roky v Bruseli usilujeme," povedal Harman.

Ako riaditeľ zo Zvolenskej Slatiny uviedol, tradícia ochranného označenia pôvodu či ochranného zemepisného označenia nemá v strednej Európe ešte dlhú tradíciu, preto si konzumenti z nových členských krajín EÚ na tento symbol kvality potravín ešte iba zvykajú. Ceny kvality EÚ sú symbolom vysokého renomé iba v tých krajinách, kde si ľudia na ne zvykli, kde je táto tradícia oceňovania potravinárskej produkcie už dlhoročná, ako napríklad vo Francúzsku, Taliansku alebo Španielsku.

"Pokiaľ ide o bryndzu, najviac produkcie expedujeme do susedných krajín ako je Maďarsko, Poľsko, Česko a Rakúsko," vysvetlil zástupca slovenských bryndziarov. Na Slovensku sa ročne vyrobí okolo štyri tisíc ton bryndze, pričom dve tretiny sú výrobky zo Zvolenskej Slatiny, z Liptovskej mliekarne a Červeného Kameňa. Bryndziareň a syráreň vo Zvolenskej Slatine každý mesiac vyrobí približne sto ton bryndze.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu