Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Dovoz lacných cigariet z Ukrajiny opäť obmedzí prísnejší zákon

KOŠICE - Z Ukrajiny si obyvatelia Slovenska budú môcť doviezť opäť menej lacných cigariet. V súčasnosti si väčšina Slovákov môže mesačne doniesť štyri kartóny cigariet, koncom roku tento limit klesne na osem škatuliek.

Vyplýva to z návrhu zákona, ktorý ministerstvo financií zverejnilo na svojej internetovej stránke. Nový zákon odstráni aj dvojité limity, obyvatelia pohraničia sa totiž riadia prísnejším obmedzením. "Zákon musíme upraviť pre zosúladenie so smernicou Európskej komisie," povedala ČTK hovorkyňa Colného riaditeľstva Martina Kereková. Obmedzenia na dovoz cigariet z tretích krajín budú rovnaké vo všetkých krajinách EÚ.

Od decembra sa z Ukrajiny bez zaplatenia cla bude dať doviezť len necelý kartón cigariet za štyri týždne, naraz však len dve škatuľky. Viac cigariet sa bude dať doviezť letecky, týždenne jeden kartón. Súčasný zákon od začiatku roka zaviedol pre Slovákov dvojitý limit na dovoz cigariet. Kým obyvatelia prihraničných oblastí s Ukrajinou môžu týždenne doniesť len jednu škatuľku, ľudia zo vzdialenejších obcí každý týždeň až jeden kartón. Obyvatelia z blízkosti hranice preto zákon označovali za diskriminačný.

"Nový zákon odstráni najväčší problém, diskrimináciu našich obyvateľov. S nižším limitom sa budeme musieť zmieriť," povedala ČTK starostka obce Ubľa Nadežda Sirková. Hneď vedľa obce leží cestný hraničný priechod na Ukrajinu. Nová úprava zákona by podľa Kerekovej mohla Slovensku priniesť aj vyšší výber na spotrebnej dani z cigariet kúpených na Slovensku. Na náš trh totiž prúdilo každoročne viac cigariet práve z Ukrajiny, kde sa dá škatuľka cigariet kúpiť za približne desať korún.

Kým v roku 2005 prešlo denne hranicou priemerne 150.000 kusov cigariet, v minulom roku to už bolo 450.000. Len obmedzenie dovozov pre obyvateľov z pohraničia znížil od začiatku roka podľa Kerekovej denné dovozy o tretinu.

Pre nový zákon od decembra porastie aj cena cigariet, zvýši sa totiž spotrebná daň z tabaku. "Po tomto zvýšení sa už spotrebná daň priblíži priemeru Európskej únie," uviedla Kereková. V budúcnosti by už preto ceny cigariet nemali skokovo rásť.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu