Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Nákup v duty free obchode vás môže vyjsť draho: Takto pochodil Jano pri návrate z Turecka!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Prinášate si z dovolenky suveníry? Dajte si pozor, aby ste po návrate domov neprišli aj o darčeky, aj o nejaké peniaze navyše. Presne takto dopadol náš čitateľ Jano, ktorému na letisku vo Viedni zhabali kartón cigariet. A aby toho nebolo dosť, ešte mu vyrubili aj dvadsať eurovú pokutu.

Nášho čitateľa Jana zaskočila tak trochu kuriózna situácia. Pri odchode z Turecka si v duty-free shope na letisku kúpil v darčekovom balení tri kartóny cigariet. Po pristátí vo Viedni ho však zaskočili colníci. Tí mu rozobrali darčekové balenie, zhabali jeden kartón cigariet a zinkasovali od neho dvadsať eur na pokute.

Príčina je veľmi jednoduchá, Jano dovolenkoval v Turecku, čo je krajina mimo Európskej únie. Do únie tak môžete doviezť iba obmedzené množstvo tovaru. Podľa toho, čo sme sa dozvedeli na Finančnom riaditeľstve mohol Jano dokonca dopadnúť ešte horšie. "Za colný priestupok môžu úrady udeliť pokutu až do výšky 3319,39 eura. V závislosti od veľkosti a závažnosti priestupku," uviedla Zuzana Pavlíková, hovorkyňa colného úradu Bratislava.

Dôležité je vedieť, či dovolenkujeme v rámci Európskej únie, alebo mimo nej. Ak sme mimo únie (napríklad v Turecku), platia dovozné limity, ktoré je dobré mať na pamäti. Zároveň platí kuriózne pravidlo, že platia iné limity pre leteckú a iné pre pozemnú dopravu.

Pri leteckej doprave môžeme do Európskej únie priniesť:

200 kusov cigariet, 100 kusov cigariek, 50 kusov cigár, 250g tabaku, liter tvrdého alkoholu (nad 22%), dva litre jemného alkoholu (pod 22%), dva litre šumivého vína, 4 litre tichého vína, 16 litrov piva. Obmedzenia jestvujú aj na čaj a kávu. Konkrétne môžete priniesť 500g kávy, alebo 200g kávového extraktu, respektíve 100g čaju, alebo 40g extraktu.

Pri pozemnej doprave platia iné limity pre cigarety a tabakové výrobky.

Konkrétne si môžete priniesť 40 kusov cigariet, 20 kusov cigariek, 10 kusov cigár a 50g tabaku. Ostatné limity ostávajú rovnaké.

Pripomíname, že tieto limity platia iba pre dovoz tovaru z krajín mimo Európskej únie. Osobitný režim platí pri prevoze starožitností, alebo živých zvierat. Ak máte takéto niečo v pláne, informujte sa na colnej sekcií Finančného riaditeľstva.

 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu