Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

EÚ zvažuje ďalší krok proti tabakovým spoločnostiam: Krabičky bez značky a farby!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRUSEL - Európska únia zvažuje možnosť, že prinúti medzinárodné tabakové spoločnosti, aby balili cigarety do neutrálnych škatuliek, bez uvedenia firemných značiek.

Uviedol to dnes hovorca podpredsedu Európskej komisie (EK) pre administratívne záležitosti Antony Gravili.

Vyjadrenie EÚ nasleduje len niekoľko desiatok hodín po tom, ako Austrálsky najvyšší súd v stredu (15.8.) rozhodol o jednoduchom balení tabakových výrobkov. Najvyšší súd tak rozhodol aj napriek protestom tabakových spoločností, ktoré tvrdili, že nové pravidlá zničia hodnotu ich obchodných značiek.

V Austrálii tabakové spoločnosti už od decembra tohto roku nebudú smieť na cigaretových škatuľkách znázorňovať svoje charakteristické farby či logá. Škatuľky sa budú namiesto toho vyrábať v jednotnom, fádnom odtieni olivovozelenej farby a budú na nich názorné varovania pred zdravotnými rizikami, ako aj obrázky ústnej dutiny zasiahnutej rakovinou a oslepnuté oči. Dôvodom je odradiť fajčiarov od kúpy cigariet.

"Pracujeme na návrhu nariadenia, ktoré prehodnotí doterajšiu smernicu o tabakových výrobkoch. Rokujeme o mnohých aspektoch, vrátane možnosti jednotného neutrálneho balenia," uviedol Gravili počas stretnutia s novinármi v Bruseli.

Podľa hovorcu EK návrh únie v tejto záležitosti by mal byť zverejnený v októbri alebo v novembri tohto roku. Aby sa však návrh pripravený komisiou stal platnou súčasťou európskej legislatívy, musel by byť schválený Radou (členskými štátmi) ako aj Európskym parlamentom.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu