Utorok18. jún 2024, meniny má Vratislav, zajtra Alfréd

Bitka platov - SR vs. ČR: Koho a kde platia lepšie?

Zobraziť galériu (4)

BRATISLAVA - Priemerná mzda na Slovensku je 20 146 korún (623 eur). Aj keď sme európskym hospodárskym tigrom, naše platy stále nedosahujú úroveň Európskej únie. Veľa Slovákov pracuje v Českej republike. Kto berie viac? Čech alebo Slovák? Ak bez zaváhania stavíte na Čechov, nemáte pravdu. Niektoré profesie si rozmaznávame. Lepšie sú na tom napríklad naši revízni technici, klampiari alebo šéfkuchári.

Ukázalo to medzinárodné porovnávanie platov, ktoré exkluzívne poskytli prieskumy platov spoločností Merces.cz a Merces.sk. Českí patrioti však môžu zostať pokojní. Slovensko porazilo Česko len v siedmich profesiách (revízny technik, riaditeľ kvality, vedúci údržby, potravinársky inžinier, klampiar, šéfkuchár, vedúci nákupu). Podľa odborníčky Lucie Burianovej zo spoločnosti Profesia.sk patrí tých sedem lepšie platených slovenských povolaní do dynamicky sa rozvíjajúcich odvetví. „Sú atraktívni pre zahraničných investorov, ktorí do nich investujú a zvyšujú ich produktivitu. To sa priamo odráža aj v rýchlom raste platov,“ uviedla Burianová.

Prvé miesto v platovom súboji medzi Slovenskom a Českom prekvapivo získali revízni technici. U našich susedov totiž v prepočte berú takmer o 20-tisíc korún menej ako u nás. Plat žiadnej inej profesie však už na Slovensku nevyskočil o takéto číslo. Presťahovanie sa Čechom ešte ako-tak oplatí, ak pracujú ako riaditelia kvality. Tento odborník, ktorý má na starosti kvalitu výrobkov jeho firmy a to, aby zodpovedali príslušným normám, by si polepšil o 6 300 korún.

Desiatky profesií sú v Česku platené lepšie nie o stovky korún, ale priamo o tisícky. Vďaka tomu sa pre niektorých Slovákov stáva krajinou zasľúbenou, kde za rovnakú prácu dostanú podstatne vyššiu odmenu ako doma. A navyše odpadá jazyková bariéra. Na „českom Západe“ si tak len minulý rok podľa odhadov ministerstva práce a sociálnych vecí zarábalo 101 233 Slovákov. Za prácou na Slovensko sa pritom Česi netrhajú. Pracuje tu len 1 497 Čechov.
Pozície, na ktorých sú v SR vyššie platy ako v ČR

Bitka platov - SR
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Nový Čas)


Zamestnania, kde zarábame menej ako Česi

Bitka platov - SR
Zobraziť galériu (4)


Mesačné platy v ČR a SR na vybraných pozíciách

Bitka platov - SR
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Nový Čas)


SLOVENSKÁ ARMÁDA

U našich susedov v minulom roku pracovalo až 101 233 našincov. Ošetrujú chorých, sedia v pokladnici supermarketov, stavajú domy, opravujú autá. Práca tam sa nám totiž oplatí! Aj preto sa počet slovenských zamestnancov, ktorí pracujú pre české firmy, neustále zvyšuje. Muži pritom s prehľadom „valcovali“ ženy. Ich bolo 34 665, mužov 66 568.

Výzva Nového Času

Váš obľúbený denník hľadá medzi svojimi čitateľmi Slováka alebo Slovenku, ktorých mzda sa najviac približuje k štatistickému priemeru 20 146 Sk. Svoj tip aj s kontaktom môžete poslať na e-mailovú adresu: tip@novycas.sk.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu